Home > Informatie coronacrisis

Informatie coronacrisis

Op deze pagina geven we antwoord op veelgestelde vragen van ouders. Staat jouw vraag of antwoord er niet tussen en kun je hierover ook geen informatie vinden op de site van de Rijksoverheid? Neem dan gerust contact op met onze afdeling Informatie & Plaatsing.

Op 19 april gaan gaan onze BSO’s weer open.

Voor de meest actuele informatie kun je het beste terecht bij:

Rijksoverheid (vragen de kinderopvang en het coronavirus)

Rijksoverheid (vragen over noodopvang)

Rijksoverheid (lijst cruciale beroepen)

RIVM (actuele informatie over het coronavirus)

Boink/RIVM beslisboom   hier kun je checken wanneer je kind wel of niet moet thuisblijven. Bekijk altijd de meest recente beslisboom!

Noodopvang

Tot en met vrijdag 16 april bieden wij noodopvang aan op de BSO. Op 19 april gaat de BSO weer helemaal open. Daarmee stopt ook de noodopvang.

Compensatieregeling

Het kabinet vraagt ouders die hun kind(eren) vanwege de afgekondigde maatregelen tijdelijk niet naar de kinderopvang kunnen brengen de factuur door te betalen. Ouders houden op deze manier recht op de kinderopvangtoeslag en behouden hun plek op de kinderopvang wanneer deze weer opengaat. Ouders krijgen voor deze periode een tegemoetkoming die de eigen bijdrage voor de kosten voor kinderopvang die zij zelf betalen (tot de maximum uurprijs) benadert. Het kabinet maakt hiervoor een regeling. Deze gaat gelden voor ouders die recht hebben op kinderopvangtoeslag, onder een gemeentelijke regeling vallen of de kosten voor kinderopvang geheel zelf betalen. Ook ouders die gebruik maken van noodopvang hebben recht op tegemoetkoming.

Gezondheid

Regels kinderen tot 4 jaar

 • Mogen naar de kinderopvang bij verkoudheidsklachten, als ze af en toe hoesten, of met astma of hooikoorts. Maar verder blijven ze thuis.
 • Kunnen getest worden met verkoudheidsklachten, maar moeten dan wel thuisblijven tot ze de uitslag hebben.
 • Blijven thuis bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. Laat uw kind altijd testen bij zwaardere klachten.
 • Blijven thuis als een huisgenoot naast milde corona klachten ook koorts heeft of last van benauwdheid.
 • Blijven thuis en laten zich testen als een gezinslid corona heeft.
 • Blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact hadden met iemand met corona.
 • Blijven thuis en laten zich testen als zij op de kinderopvang contact hadden met iemand met corona.
 • Is je kind erg ziek? Bel je huisarts.

Regels kinderen vanaf 4 jaar

Er gelden voor kinderen op de basisschool/BSO dezelfde regels als voor kinderen op de middelbare school:

 • Blijven thuis en laten zich testen als ze klachten hebben die passen bij corona. Dus ook bij milde klachten zoals verkoudheid.
 • Blijven thuis als een huisgenoot naast milde corona klachten ook koorts heeft of last van benauwdheid.
 • Blijven thuis en laten zich testen als een gezinslid corona heeft.
 • Blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact hadden met iemand met corona.
 • Blijven thuis en laten zich testen als zij op school contact hadden met iemand met corona.
 • Is je kind erg ziek? Bel de huisarts.
 • Kunnen getest worden op advies van de GGD vanwege uitbraakonderzoek.

Als iemand op school of de kinderopvang corona heeft

Heeft iemand in de groep van jouw kind corona ? De GGD adviseert dan wie er in quarantaine moet. Vaak is dat de hele groep. Je kind moet dan 10 dagen in quarantaine en kan na 5 dagen getest worden. Is de testuitslag negatief? Dan mag je kind weer naar buiten en naar de opvang. Je kind kan ook direct getest worden om het virus snel op te sporen. Maar als die test negatief is dan moet je kind nog wel in quarantaine blijven en na 5 dagen opnieuw testen. De GGD vertelt je hoe je de testafspraken kunt maken en hoe het werkt.

Vakantie

Wat zijn de regels voor kinderen die op vakantie zijn geweest in landen met een oranje of rood reisadvies?

Is een gezin in een risicogebied geweest? Dan blijft iedereen thuis (in quarantaine). Kinderen tot en met 12 jaar mogen wel naar de opvang, zolang zij geen klachten hebben.

Ouders die terugkomen uit een land met een oranje of rood reisadvies vanwege corona, gaan in quarantaine. Zij moeten dus thuisblijven en mogen ook niet naar de kinderopvang komen. Ouders mogen hun kinderen tijdens hun eigen thuisquarantaine niet halen of brengen. Hiervoor zul je anderen moeten vragen.

Waar moet ik op letten bij het brengen en halen?

 • Houd buiten en binnen de locatie 1,5 meter afstand van elkaar, dus ook tot onze pedagogisch medewerkers
 • Het afscheid is kort
 • Kinderen worden gebracht door 1 persoon
 • Kinderen en ouders hebben geen klachten
 • Je draagt een mondkapje binnen onze locaties

Daarnaast zullen er locatiespecifieke punten zijn.  Denk bijvoorbeeld aan bepaalde looproutes of dat de kinderen worden opgehaald bij de voordeur. Deze aandachtspunten kun je op je alle locaties terugvinden. We doen ons best doen om alles zo duidelijk mogelijk aan te geven. Toch is het goed om alvast vooruit te denken. Bereid je kind(eren) bijvoorbeeld erop voor dat het afscheid nemen korter en/of anders is dan normaal, zet een uitgebreide overdracht over je kind bij voorkeur in het Ouderportaal in plaats deze mondeling met een pedagogisch medewerker te bespreken en bedenk waar je je kinderwagen kan zetten zodat deze niet op een looproute staat.

Heb je een baby of klein kind? Vanwege de 1,5 meter regel kan je deze niet direct aan de pedagogisch medewerker geven. Je kunt je kindje in plaats daarvan op een kleed, in een zitje of in een wiegje  leggen. Zo kunnen jij en de pedagogisch medewerker 1,5 meter afstand houden en draag je je kind veilig over.

Is je kind jarig en wil je die laten trakteren? Denk dan aan eten wat je niet zelf hoeft te bereiden, zoals bananen of doosjes rozijnen.