Home > Informatie coronacrisis

Informatie coronacrisis

Op deze pagina geven we antwoord op veelgestelde vragen van ouders. Staat jouw vraag of antwoord er niet tussen? Neem contact op met klantcontact.

Vakantie

Wat zijn de regels voor kinderen die op vakantie zijn geweest in landen met een oranje of rood reisadvies?
Het wordt afgeraden om op vakantie te gaan naar ‘oranje landen’, voor ‘rode landen’ geldt een negatief reisadvies. Wie toch terugkomt uit een oranje of rood land, wordt dringend geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan. De quarantaine geldt ook voor kinderen van boven de 12 jaar. Omdat kinderen tot en met 12 jaar nauwelijks een rol spelen bij besmetting met COVID-19, geldt voor hen de uitzondering dat zij wel naar de kinderopvang en school mogen en aan sportactiviteiten mogen deelnemen. Zij mogen dan de eerste 14 dagen echter niet door hun ouders worden gebracht.

Wat zijn de regels voor ouders die op vakantie zijn geweest in landen met een oranje reisadvies?
Het wordt afgeraden om op vakantie te gaan naar ‘oranje landen’, voor ‘rode landen’ geldt een negatief reisadvies. Ouders die toch terugkomen uit een oranje of rood land, worden dringend geadviseerd om 14 dagen in quarantaine te blijven. Zij moeten dus thuis blijven en mogen ook niet naar de kinderopvang komen. Voor eventueel halen en brengen van kinderen tot en met 12 jaar zullen ze anderen moeten vragen.

Gezondheid

Kinderen jonger dan 4 jaar mogen naar het kinderdagverblijf of andere vormen van kinderopvang als zij alleen neusverkoudheid hebben zonder koorts. Dit geldt niet als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde corona-infectie of als er iemand in het huishouden van het kind is met koorts of benauwdheid.

Kinderen uit groep 1 en 2 van het basisonderwijs mogen naar school en de kinderopvang als zij alleen neusverkoudheid hebben zonder koorts. Dit geldt niet als zij een contact zijn van een patiënt met een bevestigde corona-infectie of als er iemand in het huishouden van het kind is met koorts of benauwdheid.

Kinderen met andere klachten, die bij corona kunnen passen (zoals benauwdheid, hoesten en koorts) moeten thuisblijven. Zij kunnen op verzoek van de ouders getest worden.

Waar moet ik op letten bij het brengen en halen?

  • Houd buiten en binnen de locatie 1,5 meter afstand van elkaar, dus ook tot onze pedagogisch medewerkers
  • Het afscheid is kort
  • Kinderen worden gebracht door 1 persoon
  • Kinderen en ouders hebben geen klachten zoals hierboven beschreven

Daarnaast zullen er locatiespecifieke punten zijn.  Denk bijvoorbeeld aan bepaalde looproutes of dat de kinderen worden opgehaald bij de voordeur. Deze aandachtspunten kun je op je alle locaties terugvinden. We doen ons best doen om alles zo duidelijk mogelijk aan te geven. Toch is het goed om alvast vooruit te denken. Bereid je kind(eren) bijvoorbeeld erop voor dat het afscheid nemen korter en/of anders is dan normaal, zet een uitgebreide overdracht over je kind bij voorkeur in het ouderportaal in plaats deze mondeling met een pedagogisch medewerker te bespreken en bedenk waar je je kinderwagen kan zetten zodat deze niet op een looproute staat.

Heb je een klein kindje? Vanwege de 1,5 meter regel kan je deze niet direct aan de pedagogisch medewerker geven. Je kunt je kindje in plaats daarvan op een kleed, in een zitje of in een wiegje  leggen. Zo kunnen jij en de pedagogisch medewerker 1,5 meter afstand houden en draag je je kindje veilig over.

Is je kind jarig en wil je die laten trakteren? Denk dan aan eten wat je niet zelf hoeft te bereiden, zoals bananen of doosjes rozijnen.

 

Voor de meest actuele informatie kun je het beste terecht bij:

Rijksoverheid (vragen de kinderopvang en het coronavirus)

Rijksoverheid (vragen over noodopvang)

RIVM (actuele informatie over het coronavirus)