Home > Informatie coronacrisis

Informatie coronacrisis

Op deze pagina geven we antwoord op veelgestelde vragen van ouders. Staat jouw vraag of antwoord er niet tussen en kun je hierover ook geen informatie vinden op de site van de Rijksoverheid? Neem dan gerust contact op met onze afdeling Informatie & Plaatsing.

Voor de meest actuele informatie kun je het beste terecht bij:

Rijksoverheid (vragen de kinderopvang en het coronavirus)

Rijksoverheid (vragen over klachten bij kinderen)

RIVM (actuele informatie over het coronavirus)

Boink/RIVM beslisboom   hier kun je checken wanneer je kind wel of niet moet thuisblijven. Bekijk altijd de meest recente beslisboom!

 

Gezondheid

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen tot 4 jaar besmetten bijna nooit andere personen. Vanaf 15 oktober 2021 geldt voor deze kinderen het volgende:

 • Zij hoeven niet in quarantaine. Ook niet als zij een huisgenoot of nauw contact zijn van iemand met corona.
 • Zij mogen naar de kinderopvang bij verkoudheidsklachten (zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn), bij bekende chronische luchtwegklachten, of bij astma of hooikoorts (zonder koorts of benauwdheid). Zij hoeven bij verkoudheidsklachten dus niet thuis te blijven.
  • Deze kinderen kunnen getest worden met verkoudheidsklachten, maar moeten dan wel thuisblijven tot ze de uitslag hebben.
 • Kinderen mogen naar de kinderopvang als zij klachten hebben, terwijl zij kort geleden een positieve testuitslag hebben gehad.
  • Het gaat om nieuwe klachten die ontstaan binnen acht weken na de eerste ziektedag van de bevestigde infectie. Of binnen acht weken na de testdatum als zij toen niet ziek werden.
  • Bij een positieve testuitslag, is het niet zinvol binnen 8 weken opnieuw te laten testen.
 • Voorkom zij contact met kwetsbare personen in de 10 dagen na het contact met de besmette persoon.
 • Krijgt het kind koorts, is het benauwd of hoest het veel? Maak bij deze zwaardere klachten altijd een afspraak voor een test bij de GGD. En hou het kind thuis.

Kinderen van 4 tot en met 12 jaar

  • Mogen naar de kinderopvang of basisschool bij verkoudheidsklachten (zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn), bij bekende chronische luchtwegklachten, of bij astma of hooikoorts (zonder koorts of benauwdheid).
  • Hoeven bij verkoudheidsklachten dus niet thuis te blijven.
  • Kunnen getest worden met verkoudheidsklachten, maar moeten dan wel thuisblijven tot ze de uitslag hebben.
  • Blijven thuis bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. Laat uw kind altijd testen bij zwaardere klachten.
  • Mogen naar de kinderopvang of basisschool als zij klachten hebben, terwijl zij kort geleden een positieve testuitslag hebben gehad. Het gaat om nieuwe klachten die ontstaan binnen acht weken na de eerste ziektedag van de bevestigde infectie. Of binnen acht weken na de testdatum als zij toen niet ziek werden. Bij een positieve testuitslag, is het niet zinvol binnen 8 weken opnieuw te laten testen.
  • Blijven thuis en laten zich testen als een huisgenoot corona heeft.
  • Blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact hadden met iemand met corona of als zij op de basisschool of de kinderopvang contact hadden met iemand met corona.
  • Zijn zij zelf minder dan zes maanden geleden positief getest op corona? Dan hoeven zij niet thuis te blijven als een huisgenoot corona heeft of als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.
  • Is jouw kind erg ziek? Bel je huisarts.

Als iemand op school of de kinderopvang corona heeft

Kinderen tot 13 jaar die in dezelfde groep zitten als een besmet kind of medewerker hoeven niet meer in quarantaine. Dit betekent dat deze kinderen in principe naar de kinderopvang of school kunnen. Wel wordt u als ouder van de kinderen geïnformeerd. U als ouder wordt gevraagd extra alert te zijn op klachten en bij klachten, ook bij milde verkoudheidsklachten, de kinderen thuis te houden en te laten testen in de GGD-teststraat. De GGD vertelt u hoe u de testafspraken kunt maken en hoe het werkt.

Medewerkers die niet beschermd/gevaccineerd zijn, die in nauw contact zijn geweest met een kind dat positief getest is op COVID-19, krijgen wel een quarantaine-advies. Als er meerdere besmettingen in de groep zijn, doet de GGD uitbraakonderzoek. In dat geval kan de GGD nog wel adviseren om een quarantaine-advies te geven voor de hele groep.

In quarantaine na terugkeer uit het buitenland

Voor sommige landen geldt sinds 1 juni 2021 de quarantaineplicht.  Sommige reizigers zijn uitgezonderd van de quarantaineplicht. Bijvoorbeeld kinderen tot en met 12 jaar. Zij mogen naar de opvang komen, maar mogen niet worden gebracht door iemand die een quarantaineplicht heeft.

Waar moet ik op letten bij het brengen en halen?

 • 1,5 meter is niet verplicht, maar nog steeds een veilige afstand.
 • Kinderen en ouders hebben geen quarantaineverplichting zoals hier en hier omschreven