Home > Informatie coronacrisis

Informatie coronacrisis

Op deze pagina geven we antwoord op veelgestelde vragen van ouders. Staat jouw vraag of antwoord er niet tussen? Neem contact op met klantcontact.

Ludens kinderopvang weer open

Vanaf 11 mei zijn de kinderdagverblijven en peuterspeelgroepen weer helemaal open. Toch is nog niet alles zoals vóór de coronacrisis. Ruilen is voorlopig beperkt beschikbaar. We gaan ons best doen aan de verzoeken te voldoen, zeker omdat we begrijpen dat sommige ouders met kinderen op zowel het KDV als de BSO anders niet uitkomen met de opvang.

BSO open onder bepaalde voorwaarden

De BSO gaat open onder bepaalde voorwaarden. De BSO’s volgen het ritme van de basisscholen. Heeft jouw kind een dag op school? Dan is het die dag van harte welkom op de BSO. Heeft jouw kind een dag thuis? Dan mag het helaas niet naar de BSO komen. Heeft de school een roostervrije dag of studiedag dan kan je kind niet naar de BSO. Kom je er niet uit? Neem gerust contact op met onze afdeling Klantcontact via 030 – 256 70 70 of ip@ludens.nl

Hoe gaat het verder met de noodopvang?

De noodopvang van kinderen van ouders die werken in de cruciale sector blijft bestaan. Ook tijdens de meivakantie en na 11 mei kun je dus gebruik blijven maken van de noodopvang, zowel op het kinderdagverblijf als op de buitenschoolse opvang. Hieraan zijn andere voorwaarden verbonden dan aan de normale opvang.

  • Zit je kind op het KDV en werk je in de cruciale sector? Wij gaan ervan uit dat je in principe op je normale contractdagen graag opvang wilt hebben. Wil je graag andere dagen of is het nodig om je kind(eren) extra dagen te brengen? Neem dan contact op met de teamleider van de locatie van jouw (nood)opvang.
  • Zit je kind op school en werk je in de cruciale sector, dan kan je kind ook gebruik maken van noodopvang op andere dagen dan je kind naar school gaat. De noodopvang tijdens reguliere schooltijden (ook tijdens roostervrije dagen en studiedagen) wordt geregeld door je school, voor extra BSO op de middagen na schooltijd kun je bij ons terecht. Neem hierover contact op met jouw teamleider.

Neem voor meer informatie hierover contact op met de afdeling Klantcontact.

Gezondheid

Kinderen kunnen niet naar de opvang komen als ze last hebben van de volgende klachten:

  • neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, of verhoging/koorts;
  • of het kind een huisgenoot heeft met verkoudheidsklachten en koorts (boven 38 graden Celsius) en/of benauwdheid.

Dit betekent dus ook dat kinderen met een snotneus niet naar de opvang mogen komen. Als je kind op de opvang een snotneus krijgt (of bovenstaande klachten heeft), dan word je gebeld en haal je je kind op. Heeft je kind 24 uur geen klachten? Dan is hij of zij weer van harte welkom.

Heeft je kind hooikoorts? Met een verklaring van je huisarts mag je kind naar de opvang komen.

Waar moet ik op letten bij het brengen en halen?

  • Houd buiten en binnen de locatie 1,5 meter afstand van elkaar, dus ook tot onze pedagogisch medewerkers
  • Het afscheid is kort
  • Kinderen worden gebracht door 1 persoon
  • Kinderen en ouders hebben geen klachten zoals hierboven beschreven

Daarnaast zullen er locatiespecifieke punten zijn.  Denk bijvoorbeeld aan bepaalde looproutes of dat de kinderen worden opgehaald bij de voordeur. Deze aandachtspunten kun je op je alle locaties terugvinden. We doen ons best doen om alles zo duidelijk mogelijk aan te geven. Toch is het goed om alvast vooruit te denken. Bereid je kind(eren) bijvoorbeeld erop voor dat het afscheid nemen korter en/of anders is dan normaal, zet een uitgebreide overdracht over je kind bij voorkeur in het ouderportaal in plaats deze mondeling met een pedagogisch medewerker te bespreken en bedenk waar je je kinderwagen kan zetten zodat deze niet op een looproute staat.

Heb je een klein kindje? Vanwege de 1,5 meter regel kan je deze niet direct aan de pedagogisch medewerker geven. Je kunt je kindje in plaats daarvan op een kleed, in een zitje of in een wiegje  leggen. Zo kunnen jij en de pedagogisch medewerker 1,5 meter afstand houden en draag je je kindje veilig over.

Is je kind jarig en wil je die laten trakteren? Denk dan aan eten wat je niet zelf hoeft te bereiden, zoals bananen of doosjes rozijnen.

Financiële vragen

Voor wie is de compensatie bedoeld?   

Voor alle ouders die gewoonlijk gebruik maken van kinderopvang en hun factuur ook nu door blijven betalen. Dit geldt óók voor ouders in cruciale beroepen. Aan gebruik van noodopvang zijn geen kosten verbonden. De overheid compenseert de eigen bijdrage van ouders tot de maximum uurprijs.

Wordt de compensatieregeling verlengd voor de eigen bijdrage die ouders betalen?

De compensatie eigen bijdrage kinderopvang wordt verlengd tot 20 mei voor alle vormen van kinderopvang. Alle ouders die hun kind(eren) vanwege de coronacrisis tijdelijk niet naar de kinderopvang kunnen brengen, maar wel de rekening hebben betaald, worden door de overheid gecompenseerd tot de maximum uurprijs. Dat geldt ook voor ouders die nu aan het werk zijn en cruciaal werk verrichten. Aan gebruik van de noodopvang voor kinderen van mensen in cruciale beroepen zijn geen kosten verbonden.

Voor de meest actuele informatie kun je het beste terecht bij:

Rijksoverheid (vragen de kinderopvang en het coronavirus)

Rijksoverheid (vragen over noodopvang)

RIVM (actuele informatie over het coronavirus)