Home > Informatie coronacrisis

Informatie coronacrisis

Op deze pagina geven we antwoord op veelgestelde vragen van ouders. Staat jouw vraag of antwoord er niet tussen en kun je hierover ook geen informatie vinden op de site van de Rijksoverheid? Neem dan gerust contact op met onze afdeling Informatie & Plaatsing.

Voor de meest actuele informatie kun je het beste terecht bij:

Rijksoverheid (vragen de kinderopvang en het coronavirus)

Rijksoverheid (vragen over klachten bij kinderen)

RIVM (actuele informatie over het coronavirus)

Boink/RIVM beslisboom   hier kun je checken wanneer je kind wel of niet moet thuisblijven. Bekijk altijd de meest recente beslisboom!

 

Gezondheid

Regels kinderen tot 12 jaar

 • Mogen naar de kinderopvang bij verkoudheidsklachten (zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn), bij bekende chronische luchtwegklachten, of bij astma of hooikoorts (zonder koorts of benauwdheid).
 • Mogen naar de kinderopvang of basisschool bij verkoudheidsklachten
 • Hoeven bij verkoudheidsklachten dus niet thuis te blijven.
 • Kunnen getest worden met verkoudheidsklachten, maar moeten dan wel thuisblijven tot ze de uitslag hebben.
 • Blijven thuis bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. Laat uw kind altijd testen bij zwaardere klachten.
 • Mogen naar de kinderopvang of basisschool als zij klachten hebben, terwijl zij kort geleden een positieve testuitslag hebben gehad. Het gaat om nieuwe klachten die ontstaan binnen acht weken na de eerste ziektedag van de bevestigde infectie. Of binnen acht weken na de testdatum als zij toen niet ziek werden. Bij een positieve testuitslag, is het niet zinvol binnen 8 weken opnieuw te laten testen.
 • Blijven thuis en laten zich testen als een huisgenoot corona heeft.
 • Blijven thuis en laten zich testen als zij nauw contact hadden met iemand met corona of als zij op de basisschool of de kinderopvang contact hadden met iemand met corona.
 • Zijn zij zelf minder dan zes maanden geleden positief getest op corona? Dan hoeven zij niet thuis te blijven als een huisgenoot corona heeft of als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.
 • Is uw kind erg ziek? Bel uw huisarts.

Als iemand op school of de kinderopvang corona heeft

Heeft iemand in de groep van jouw kind corona ? De GGD adviseert dan wie er in quarantaine moet. Vaak is dat de hele groep. Je kind moet dan 10 dagen in quarantaine en kan na 5 dagen getest worden. Is de testuitslag negatief? Dan mag je kind weer naar buiten en naar de opvang. Je kind kan ook direct getest worden om het virus snel op te sporen. Maar als die test negatief is dan moet je kind nog wel in quarantaine blijven en na 5 dagen opnieuw testen. De GGD vertelt je hoe je de testafspraken kunt maken en hoe het werkt.

Vakantie

Regels na vakantie in het buitenland

 • Komt u terug uit een zeer hoogrisicogebied? Dan gaat u verplicht in quarantaine.
 • Ouders en pedagogisch medewerkers mogen tijdens een quarantaine niet naar de kinderopvang of buitenschoolse opvang.

Waar moet ik op letten bij het brengen en halen?

 • Houd buiten en binnen de locatie 1,5 meter afstand van elkaar, dus ook tot onze pedagogisch medewerkers
 • Het afscheid is kort
 • Kinderen worden gebracht door 1 persoon
 • Kinderen en ouders hebben geen klachten

Daarnaast zullen er locatiespecifieke punten zijn.  Denk bijvoorbeeld aan bepaalde looproutes of dat de kinderen worden opgehaald bij de voordeur. Deze aandachtspunten kun je op je alle locaties terugvinden. We doen ons best doen om alles zo duidelijk mogelijk aan te geven. Toch is het goed om alvast vooruit te denken. Bereid je kind(eren) bijvoorbeeld erop voor dat het afscheid nemen korter en/of anders is dan normaal, zet een uitgebreide overdracht over je kind bij voorkeur in het Ouderportaal in plaats deze mondeling met een pedagogisch medewerker te bespreken en bedenk waar je je kinderwagen kan zetten zodat deze niet op een looproute staat.

Heb je een baby of klein kind? Vanwege de 1,5 meter regel kan je deze niet direct aan de pedagogisch medewerker geven. Je kunt je kindje in plaats daarvan op een kleed, in een zitje of in een wiegje  leggen. Zo kunnen jij en de pedagogisch medewerker 1,5 meter afstand houden en draag je je kind veilig over.

Is je kind jarig en wil je die laten trakteren? Denk dan aan eten wat je niet zelf hoeft te bereiden, zoals bananen of doosjes rozijnen.