Home > Nieuws en activiteiten > 4 tips voor bij het voorlezen

activiteiten

4 tips voor bij het voorlezen

Een grotere woordenschat, een fijn moment samen en prikkelend voor de fantasie; voorlezen is leuk en leerzaam! Toch is het soms nog best moeilijk om een goed moment hiervoor te vinden. De kinderen blijven niet op schoot zitten of je vindt het lastig om tijd te maken tussen het eten koken en de was vouwen. Hoe zorg je er nou voor dat voorlezen vaste prik wordt? Met de volgende tips zitten jullie straks vaker gezellig bij elkaar!

Vast voorleesmoment

Kies een vast voorleesmoment. Voor het slapen gaan werkt bij de meeste kinderen goed. Maak er een fijn moment van. Hebben de kinderen een lievelingsknuffel? Die mag natuurlijk ook mee op schoot. Of pak een warme deken om samen onder te zitten. Maak voorlezen een onderdeel van je dagelijkse routine. Zo weten de kinderen wat er komen gaat en kan de voor(lees)pret beginnen!

Vroeg beginnen

Wist je dat het goed is om baby’s voor te lezen? Ze vinden je nabijheid en je stem heel fijn. Daarnaast is het heel goed voor hun taalontwikkeling. Alle baby’s in Utrecht mogen gratis lid worden van de bibliotheek. Hier verhuren ze ook speciale boekjes voor de allerkleinsten. Vaak zijn dit korte boekje met contrasterende kleuren. Deze kunnen baby’s goed zien. Of laat ze voel- of knisperboekjes ontdekken! Een voorleesmomentje kan een rustpunt zijn op een drukke dag, maar is natuurlijk ook heerlijk voor het slapen gaan.

Zelf boekje uitzoeken

Je zult misschien even moeten slikken als je ‘Welterusten, Kleine Beer’ voor de 50ste keer moet voorlezen. Waarom niet dat andere leuke prentenboek of een jeugdklassieker? Kinderen houden van herhaling. Dit is niet erg en helpt juist bij het vergroten van de woordenschat. Wil je echt iets anders? Neem de kinderen mee naar de bibliotheek en laat ze zelf boeken kiezen. Het is leuk om te zien waarmee ze aankomen!

Veel praten

Jouw stem is bij het voorlezen super belangrijk. Langzaam lezen en duidelijk praten, helpt jonge kinderen het boek beter te begrijpen. Baby’s vinden het heerlijk om te luisteren naar je stem. Lees je oudere kinderen voor? Boeken worden nòg spannender of grappiger door verschillende stemmetjes te gebruiken.

Meer informatie over lezen en kinderen? Lees onze blog over diversiteit in kinderboeken en bekijk deze video:

Gerelateerde artikelen