Home > Nieuws en activiteiten > 5x afkoelen in Utrecht met kinderen

activiteitenbuitenontdekken

5x afkoelen in Utrecht met kinderen

Het is weer warm weer in Nederland. Vooral in steden voelt het dan extra heet, omdat de temperatuur daar hoger ligt dan op het platteland. Natuurlijk helpen schaduw en voldoende drinken goed tegen de hitte, maar is het met (en zonder) kinderen ook heerlijk om in het water te plonzen. Ludens denkt met je mee en zet alvast de koelste gratis plekken in Utrecht voor je op een rijtje! 

 

 

 

  

Spetterbadjes 

Spetterbadjes zijn ook bij jou in de buurt! In veel speeltuinen in Utrecht worden de spetterbadjes in de zomer gevuld met water of zijn er andere mogelijkheden om met water te spelen. Denk aan bijvoorbeeld aan speeltuin Anansi in Kanaleneiland, het Bankaplein in Lombok of speeltuin ’t Raafje in Hoograven. Heerlijk om met jongere kinderen heen te gaan om af te koelen. Kijk op elkespeeltuin.nl/speeltuinen, dan op ‘zoeken’ en filter op ‘spelen met water’ voor alle speeltuinen in Utrecht met water. 

 

De Maarsseveense plassen

Je moet even fietsen, maar dan heb je ook wat. De Maarsseveense plassen bevatten heerlijk koel water van uitstekende kwaliteit. Het gedeelte met het strand (ook de moeite waard) is betaald, maar er zijn aan de andere kant van de plas ook gratis ligweides. Klik hier voor de locatie deze grasvelden, pak je picknickmand en jullie fietsen en gaan!

 

De Zeven Stroompjes 

Verborgen in de Voorveldse polder ligt de waterspeelplaats De Zeven Stroompjes. Hier kunnen kinderen met water spelen, dammen maken, zwemmen en over de wiebelbrug naar het eiland lopen. Deze overzichtelijke groene speelplek heeft gras en zand om op te zitten en is heerlijk voor kinderen van verschillende leeftijden. 

Let op: de waterkwaliteit van de Zeven Stroompjes wisselt helaas de laatste jaren. Check de waterkwaliteit hier voordat je gaat zwemmen.

 

Speelfontein op het Brusselplein  

In Leidsche Rijn Centrum ligt een fijne speelfontein voor kinderen. In tegenstelling tot veel andere fonteinen bevat deze drinkbaar water en is dus veilig om in te spelen. Kinderen kunnen door de fonteinen heen rennen of springen en klimmen over de stroompjes en de bak water aan het begin. Ouders kunnen plaatsnemen op de lange bank naast de fontein of één van de terrasjes om het plein heen. De fontein zelf heeft geen schaduwplekken. 

 

Hoog Catharijne 

Heb je een kleine baby en weet je echt even niet meer waar je het zoeken moet? Grote gebouwen zoals Hoog Catharijne of de IKEA worden goed op een fijne temperatuur gehouden. Jij en je kind koelen af terwijl je winkelt of gewoon lekker rondwandelt.   

 

 

Nog niet uitgezwommen? Ook bij de Haarrijnse plas, en Strijkviertel kun je terecht voor een frisse duik! Ga je zwemmen in onofficieel zwemwater, zoals bij de Munt (het populairste onofficiële zwemwater van Utrecht waar je eigenlijk niet mag zwemmen, maar duizenden Utrechters toch elke zomer induiken), in Amelisweerd of bij de Veilinghaven? Zorg dat je je na het zwemmen doucht en jezelf goed afdroogt, slik geen water in en ga niet zwemmen met open wondjes. Op www.zwemwater.nl/ check je de kwaliteit van officieel zwemwater.

Lekker afkoelen in de schaduw van de bomen? Met deze tips zit je binnen een half uur in de Utrechtse natuur!

Gerelateerde artikelen