Home > Nieuws en activiteiten > Inspiratiethema De 4 elementen

buitenontdekken

Inspiratiethema De 4 elementen

Aarde, water, lucht en vuur; dit zijn de 4 elementen. Zij zijn superbelangrijk voor ons. Zonder deze elementen zou de aarde niet een bestaan! Ook werken ze met elkaar samen. Welke elementen heb je bijvoorbeeld nodig om broodjes te bakken? Via proefjes en heel veel andere activiteiten gaan wij op ontdekking gaan met het nieuwe inspiratiethema: De 4 elementen!

Thuis meedoen? Hieronder staan een aantal ideeën!

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk andere inspiratiethema’s zoals  FantasieRAAR MAAR WAAR, en KLEUREN 

Spelen met de wind

Vragen die je kunt stellen aan kinderen
Ben je weleens door de wind weggeduwd?
Kan je zelf wind maken?
Kan de wind met je meewaaien? Of kan je juist tegen de wind inlopen/fietsen?

Achtergrondinformatie
Het is te gek te spelen met de wind! Ga dus juist op een winderige dag met de kinderen naar buiten. Loop met de wind mee, tegen de wind in. Ook kun je leuke dingen maken die je door de wind kunt laten bewegen.
We geven je een voorbeeld wat je voor leuks je kunt doen met de wind!

Windvanger met linten / lintgordijn

Van een oud melkpak kun je al heel makkelijk een windvanger maken! Plak hier linten aan en laat de wind zijn werk doen! Hang/knoop de linten aan een stok die je ergens tussenklemt en maak een tof gordijn waar dreumesen veel plezier van zullen hebben!

Spelen met de zon

Vragen die je kunt stellen aan kinderen
Kun je je eigen schaduw pakken?
Waarom zie je soms je schaduw wel, en soms niet?
Kun je je schaduw zelf korter/langer maken?

Achtergrondinformatie
Je eigen schaduw ontdekken en daarmee spelen: voor hele kleine kinderen is dit al een heel leuk spel! Wanneer de zon naar binnen straalt kun je een baby zo neerzetten in de ruimte dat hij/zij de eigen schaduw ziet en daarmee kan experimenteten.
Ook kun je er grappige spelletjes mee doen door de gekke gezichten te geven in het zand, of een proefje doen: schrijf een streep of punt op de tegels waar de kinderen gaan staan. Teken de omtrek van de schaduw. Ga een kwartier later op datzelfde punt staan. Is de schaduw veranderd?

Kunst met de elementen

Vragen die je kunt stellen aan kinderen
Welke elementen zijn er nodig voor het maken van de verschillende kunstwerkjes?

Achtergrondinformatie
De elementen lenen zich er goed voor om kunst van te maken. Het licht dat door vliegerpapier schijnt… De zon die een afbeelding tovert…:

Zonneprint:
Gebruik de kracht van de zon om verbluffende beelden te creëren. Leg een varen, bloem of ander voorwerp op het speciale papier en zet het even in de zon. Spoel het papier vervolgens af in water en kijk hoe een prachtig langdurig beeld verschijnt.

Ijskunst:
Gekleurde bladeren, bloemetjes, takjes of mooie stenen. Stop alles in een bak met water en zet het buiten neer als het vriest. Wacht een of twee nachten en je hebt een prachtige ijskunstwerk.

Regenkunst:
Doe verf op een blad en ga naar buiten in de regen. Zo kun je regen verven.
Tip: vries een touwtje mee en hang jouw kunstwerk buiten op.

Wat heb je nodig?
Verschilt per activiteit. Met papier, vliegerpapier, een schaar, lijm kun je de doorkijk kunstwerkjes maken. De rest van de materialen lees je in het stukje achtergrondinfo. Let op dat je bij het kopen van de zonneprint misschien niet het stuk acryl erbij krijgt, je kunt ook een glasplaat van een fotolijst gebruiken.

Gerelateerde artikelen