Home > Nieuws en activiteiten > Inspiratiethema Fantasie

creatiefontdekken

Inspiratiethema Fantasie

Een bed wordt een boot, een stok heeft opeens magische krachten en je reist samen met je stofzuiger naar Parijs. Dit is niet alleen leuk, grappig en schattig; fantasiespelletjes zijn ook heel belangrijk. Door hun fantasie te gebruiken leren kinderen zich te uiten. Ook leren kinderen zo dingen in een ander perspectief te zien en ‘out of the box’ te denken. Genoeg redenen dus om  aan de slag te gaan met het nieuwe inspiratiethema: Fantasie!

Maak zelf een lavalamp of bedenk je eigen miniwereld! Wat is muziek en wat maakt allemaal muziek?  Wat zie je allemaal in een droom? En hoe ziet jouw fantasiedier eruit? Op onze locaties gaan de kinderen op zoek naar de antwoorden op deze en meer vragen.

Thuis meedoen? Hieronder staan een aantal ideeën!

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk andere inspiratiethema’s zoals  SJOUWEN EN BOUWENRAAR MAAR WAAR, en KLEUREN 

Lumineus lavapotje

Vragen die je kunt stellen aan kinderen
Wat zie je?
Hoe komen de bellen omhoog denk je?
Waarom heet het een lava lamp?

Achtergrondinformatie
Wil je echte magie meemaken? Maak dan een lava lamp! Pak een lege fles, of een glazen potje. Vul de fles met 2 eetlepels baking soda. Vul ‘m voor 2 derde met zonnebloemolie. Meng azijn met voedingskleurstof, en gooi dit in de fles….. and the magic begins! Je kan het lavaflesje of potje tegen het licht houden voor een mooi effect. Ook kun je nog glitters toevoegen!

Tip: Hoe gooi je olie weg? Doe de dop op de fles en gooi de fles met olie bij het restafval. Spoel de olie niet door de gootsteen, dit veroorzaakt verstoppingen.

Wat heb je nodig?

 • Zonnebloemolie
 • Baking soda
 • Voedingskleurstof
 • Azijn
 • Zaklamp of lampje
 • Lege waterfles, glazen fles of groot glas

Fantasiedieren

Vragen die je kunt stellen aan kinderen
Wat voor dier zie je op de afbeelding?
Welk geluid maakt dit dier?
Hoe ziet jouw fantasiedier eruit?
Welke fantasiedieren gaan straks met elkaar spelen?

Achtergrondinformatie
Een poezenhaan of vogelhond, met fantasiedieren is alles mogelijk! Doe het fantasiedieren spel en raad uit welke dieren de fantasiedieren op de plaatjes bestaan. Zijn het er twee of zie je misschien toch nog een derde? Print verschillende fantasiedieren uit (of laat zien op je tablet) en laat de kinderen raden. Tik ‘fantasiedieren’ in bij google of Pinterest en je komt een hele beestenbende tegen! Andere fantasiedier activiteiten zijn het zelf verzinnen, tekenen, verven en kleien van fantasiedieren. Of dieren samenstellen door plaatjes van dieren in stukken te knippen en aan elkaar te plakken. Kan jouw vriendje of vriendinnetje raden uit welke dieren dit fantasiebeest bestaat?

Wat heb je nodig?

 • Afbeeldingen van fantasiedieren
 • Papier, potloden, verf, klei, schaar, lijm of dieren tijdschriften

Elfjeslantaarn

Vragen die je kunt stellen aan kinderen
Heb je wel eens een elfje gezien?
Waar wonen elfjes?
Wat doen elfjes de hele dag? Halen ze bijvoorbeeld ook boodschappen bij de supermarkt?

Achtergrondinformatie
Is een elfje een mythisch wezen of bestaat deze echt? Wat denk jij? Bestaan elfjes echt? Wil je ook een elfje ‘vangen’? Maak dan deze elfjes lantaarn. Pak een glazen pot en bestrijk de binnenkant met een dun laagje witte lijm. Gooi wat glitters in de pot, doe de deksel erop en schud zodat de glitters zich over de lijm verspreiden. Gooi de overige glitters weg en laat drogen. Knip een rondje uit karton die op de bodem van de pot past en plak hier mos en takjes of bloemen op. Leg op de bodem van de pot. Knip het elfjes silhouet uit zwart papier en plak deze aan de binnenkant van de pot. Zet het theelichtje (op batterij) in de pot en versier eventueel de deksel met mos en touw. Deksel erop en genieten maar!

Wat heb je nodig?

 • Silhouet van een elfje van zwart karton
 • Glazen (jam)potje met deksel
 • Karton
 • Witte schoollijm of behangerslijm
 • Stevige lijm
 • (Witte) glitter
 • Versieringen als mos, touw, takjes of bloemetjes
 • Theelichtje op batterij

Gerelateerde artikelen