Geven en Delen: Duurzame en goede doelen in Utrecht
Ludens is een maatschappelijke kinderopvang. Wij vinden het ontzettend belangrijk om alle kinderen zoveel mogelijk kansen te bieden. Ook zorgen we ervoor, door bijvoorbeeld vreedzaam te werken, dat kinderen opgroeien in een fijne en positieve omgeving. Juist in de feestmaanden kijken welke extra stappen we nog kunnen nemen voor onze stad. Wil jij je ook inzetten voor Utrechtse kinderen? Hieronder vind je een lijst met duurzame en goede initiatieven!
Heb jij een goed doel wat je graag op deze lijst zou hebben? Stuur een mail naar [email protected]. Dan kijken wij samen met jou hoe we het goede doel het beste onder de aandacht kunnen brengen.
Speelotheek Hoograven – Samen delen, lekker spelen
- stimuleert duurzaamheid en deeleconomie
- laat kinderen (weer) spelen – even weg van dat scherm
- lage inkomens lenen voor €5 per jaar
- helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
- is een sociale ontmoetingsplek
Voedselbank Utrecht
De Voedselbank Utrecht is er voor Utrechters in financiële nood. We ondersteunen mensen met een voedselpakket. Dat doen we op 11 plekken in de stad, met meer dan 100 vrijwilligers. Elke week opnieuw. Onze missie: vóór elkaar, tégen voedselverspilling.
Wil je de Voedselbank Utrecht ondersteunen? Je kunt voedsel doneren, vrijwilliger worden of geld geven. Alle hulp is welkom.
Website: www.voedselbankutrecht.nl/
Speelgoedbank De Meern
Veel mensen moeten rondkomen van een klein budget. Voor kinderen uit gezinnen die het minder breed hebben is het krijgen van een verjaardagscadeautje of een cadeautje op 5 december geen vanzelfsprekendheid. Laat staan dat zij zomaar iets tussendoor krijgen. Speelgoedbank De Meern helpt deze kinderen om het leven een klein beetje leuker te maken. We zamelen bruikbaar speelgoed in dat heel en compleet is, en geven het aan hen door. De speelgoedbank in De Meern heeft de naam Het Speelkwartier.
Website: www.speelgoedbankdemeern.nl/
Swap Sint/Swip Swap
Rob Römgens, bedenker van Swip Swap app, was in 2015 aan het reizen door Zuidoost-Azië. Toen hij in Laos was, zag hij kinderen daar constant lachen en spelen met de kleinste dingen. Zo visten ze een oude colafles uit de rivier maakten er vervolgens met een paar stokjes een autootje van en vermaakten zich hier de hele dag mee. De fles was van niemand: het ging om het plezier. Eenmaal terug in Nederland, viel het Rob op hoeveel speelgoed kinderen hier vaak hebben. Een groot contrast. “Nadat ik dit had gezien, ontstond het idee om de nieuwe generatie te laten ervaren dat het bezit van speelgoed van ondergeschikt belang is aan het speelplezier. Speelgoed is er om mee te spelen, niet om te hebben.”
Ditzelfde ruilprincipe is iets dat ook bij Elif Algu, oprichtster van de Recycle Sint (nu Swap Sint), in 2013 ontstond. Struikelend over het vele speelgoed van haar kinderen in haar woonkamer, besloot zij de eerste Recycle Sint ruilmarkt te organiseren. In 2017 ontwikkelde zij een toolkit, waarmee vanaf dat moment ook anderen ruilmarkten konden organiseren. Dit bleek een groot succes. Door heel Nederland werden rond Sinterklaas tal van ruilmarkten georganiseerd. In 2020 gooide corona helaas roet in het eten. Daarom besloten Recycle Sint en Swip Swap de krachten te bundelen en Recycle Sint in een nieuw corona proof jasje te steken: Swap Sint. Swap Sint is hét jaarlijkse ruil initiatief van Swip Swap rondom Sinterklaas en maakt vanaf nu óók online ruilen tijdens de decembermaand mogelijk.
Met Swip Swap wordt speelgoed ruilen nog leuker en makkelijker, en kunnen kinderen spelenderwijs zelf aan de slag met circulariteit. Het hele jaar door duurzaam speelplezier voor iedereen!
Website: www.swipswap.nl/swapsint
De VoorleesExpress
De VoorleesExpress zorgt ervoor dat kinderen die moeite hebben met taal extra aandacht krijgen. Vrijwilligers hebben twintig sessies met een gezin. Je ontmoet elkaar thuis, ziet elkaar online of op een openbare plek. Samen met de ouders ga je lekker aan de slag met taal en (voor)lezen.
Website: https://voorleesexpress.nl/