Home > Nieuws en activiteiten > Groeimeter: Bij ons mag je vies worden

ontdekkenontwikkeling

Groeimeter: Bij ons mag je vies worden

Wist je dat je bij Ludens ALTIJD vies mag worden? Door dingen zelf te doen leren kinderen het best. Ze zijn van nature nieuwsgierig en daar spelen wij graag op in! 

In de modder spelen, geschaafde knieën en grenzen ontdekken? Graag zelfs! In deze podcast van de Universiteit Utrecht praat onze pedagoog Jitske over waarom risicovol spel en fantasiespel belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen! En lees onze beste tips voor ‘vies’ spelen in onze nieuwe blog.👇

Podcast🎧: luister hier!

Bij ons mag je vies worden

Modder door het hele huis of handen vol hagelslag aan het gordijn. Herkenbaar? Vies worden en maken hoort bij opgroeiende kinderen, al geeft dat soms de nodige rommel en stapels was. Wist je dat we bij Ludens juist graag willen dat kinderen vies worden? Door dingen zelf te doen leren kinderen het best. Vies worden is bij Ludens dan ook niet altijd letterlijk; het gaat vooral om zelf ontdekken en ervaren. We kijken altijd naar wat de kinderen bezighoudt en niet: hoe houden wij de kinderen bezig. Ook lekker vies worden? Hieronder geven we 3 tips over hoe jullie dit kunnen doen op een Ludens-manier!  

 

Volg je kind 

Voor jou is (een) spel iets met een begin, een verloop en een einde. Voor kinderen is er in ieder geval een startpunt, maar zorgt beleving, fantasie, talent en nieuwsgierigheid voor het verdere verloop van het spel. Je kind kan beginnen met iets te kleien, maar eindigen met de klei te gebruiken als schmink of dingen in de klei te verstoppen. Of heeft de klei halverwege weg gelegd en gaat liever een hut bouwen. Laat je eigen beeld van ‘hoe het hoort’ los en ontdek waar het spel van je kind zich naartoe ontwikkelt! Het proces is belangrijker dan het resultaat, en het is zo goed om je te realiseren wat je kind allemaal meemaakt, bedenkt, ervaart tijdens dat proces. Hoe fijn is het voor kinderen om daar alle ruimte voor te krijgen. Daardoor ontwikkelen zij zelfvertrouwen!

Laat je kind (helpen met) koken 

Koken is zoveel meer dan alleen zorgen voor eten op tafel. Kinderen zien en ervaren verschillende kleuren, geuren, texturen en smaken. En dan moet alles ook nog klaargemaakt worden op verschillende temperaturen en in verschillende groottes. Ontzettend interessant dus! Ze krijgen tijdens het koken de gelegenheid om te voelen, proeven, ruiken, horen en ervaren. Laat je kind meehelpen met het uitkiezen van bijvoorbeeld fruit en groenten en het klaarmaken van eten. Stukjes snijden, kneden of iets gewoon iets bouwen van pasta; het gaat om het ervaren en ontdekken. Oudere kinderen kun je zelf laten koken en experimenteren met smaken. Laat het gaan over het maken van een maaltijd en niet om het resultaat. Wedden dat ze ook sneller willen proeven van wat ze zelf klaarmaken? 

Ga naar buiten 

Buiten zijn inspireert iedereen en vooral je kind. Buiten is overal, je kind hoeft dus niet meteen naar een bos om fijn te kunnen spelen. Ook in en rondom de stad zijn er genoeg plekken om ‘vies’ te worden! Hier hebben we er een paar voor je op een rijtje gezet. Ga je altijd naar dezelfde speeltuin? Hartstikke leuk om dan een keer naar de dichtstbijzijnde skatebaan te gaan, het park of dat gekke speeltuintje verderop in de stad. Ook markten, zoals de boerenmarkt op het Vredenburg, de lapjesmarkt op de Breedstraat of de bloemenmarkt op het Janskerkhof, zijn voor veel kinderen een feest van indrukken en voor de zintuigen. Met de fiets en een gratis te lenen stadsbuggy ben je er zo! Juist afwisseling zorgt ervoor dat kinderen hun talenten en interesses kunnen onderzoeken. Kijk in je wijk wat er allemaal te ontdekken valt en vraag vooral aan je kind wat die het liefste zou willen doen!  

 

Bij ons mag je vies worden is één van de items op ONZE GROEIMETER. Op de Groeimeter staan de uitgangspunten van onze pedagogische visie op kinderen. Hoe we dit precies doen op onze opvang? Bekijk snel de onderstaande video of luister de podcast van die onze pedagoog Jitske opnam met de Universiteit Utrecht!

Gerelateerde artikelen