Home > Nieuws en activiteiten > Groeimeter: In een uitdagende omgeving

ontwikkeling

Groeimeter: In een uitdagende omgeving

Om goed, gezond en gelukkig op te groeien is spelen voor kinderen heel erg belangrijk. Het lijkt zo iets ‘gewoons’ maar ze ontwikkelen zich letterlijk én figuurlijk door veel te spelen. Het leert ze om risico’s in te schatten, creatief te denken en geeft een enorme dosis zelfvertrouwen. Hiervoor hebben ze een omgeving nodig waarin ze zich vrij en ongeremd voelen en waarin ze worden uitgedaagd. In dit blog vertellen we je hoe je met een paar simpele handelingen dit ook thuis kunt doen.

De inrichting van de ruimte

Door goed naar kinderen te kijken en je te verplaatsen in hun belevingswereld kun je ontdekken wat zij nodig hebben. Als de ruimte waarin ze spelen uitnodigend is ingericht voelen ze zich vrij en ontstaat spel als vanzelf. Je kunt dit bereiken door:

  • speelgoed op ooghoogte te zetten. Zo kunnen kinderen er zonder hulp bij en pakken ze wat ze nodig hebben en waarvan ze denken: ‘Yes, hier kan en wil ik iets mee!’
  • zoveel mogelijk materiaal neer te zetten dat op verschillende manieren gebruikt kan worden. Voorbeelden van open materiaal zijn knopen, doppen, hout, lakens, touw, steentjes, sponsjes, lege dozen, wc rollen etc. Dingen die we allemaal vaak al in huis hebben dus! Gooi kapotte apparaten ook zeker niet weg, het uit elkaar halen is een super leuke en leerzame activiteit.

Doe zelf een stapje terug

Als volwassene heb je een belangrijke taak bij het stimuleren van betrokken spel, en dat is regelmatig een stapje terug doen. Aanwezig zijn op de achtergrond en alleen inspringen waar nodig. Een kind dat voelt dat er vertrouwen is in wat hij of zij doet durft meer en leert meer. ‘Probeer het maar, het lukt je vast’ geeft een andere boodschap mee dan: ‘Kom maar hier, ik doe het wel even voor je’. Vergeet vooral ook niet te genieten, spelende kinderen zijn tenslotte een feest om naar te kijken!

Alle zintuigen aan het werk

Kinderen weten heel goed wat ze mooi, lekker, vies of fijn vinden. Hun zintuigen zijn de hele dag volop aan het werk en zijn onmisbaar bij het ontdekken van de wereld. Als volwassene kun je dit stimuleren door dingen neer te leggen die ze kunnen bekijken, voelen, proeven en ruiken. Door hier zelf mee te experimenteren leren ze de eigenschappen kennen (vormen, kleuren en materialen) en ontdekken ze wat je er allemaal mee kunt. Peuters zijn dol op bakjes en dozen om van alles in te verzamelen. Met doppen, dennenappels, sleutels, lepels, deksels van potjes, grote schelpen en gardes kunnen ze alle kanten op. Maak voor oudere kinderen ruimte vrij in de tuin en leg samen een kruidentuin aan, scoor bij de kringloop een oude naaimachine die zelfstandig mag worden gebruikt of laat je kind eens een speurtocht uitzetten voor jou. En wist je dat een vergiet voor baby´s heel uitdagend speelgoed is?!

De natuur in

Buiten ervaren kinderen minder grenzen en de natuur is heel uitnodigend voor ze. Er is zoveel te zien en te ontdekken en ieder seizoen zit vol verrassingen. Maak hier zoveel mogelijk gebruik van en gooi de tuindeuren open, ga naar het bos of het park en verken de omgeving. Laat je kind de route bepalen en de activiteiten bedenken. En ook hier geldt, hoe minder grenzen en regels hoe meer kinderen zich uitgedaagd voelen. Geef ze gereedschap, een vergrootglas, insectenboek, stokken of een emmer en je zult zien dat ze zelf met de leukste ideeën komen.

Gerelateerde artikelen