Home > Nieuws en activiteiten > Inspiratiethema De Wereld Rond

activiteitenontdekkenvoeding

Inspiratiethema De Wereld Rond

De wereld is groot en bijzonder. Maar wat gebeurt er allemaal op de wereld? Welke culturen zijn er? Hoe vervoeren we ons over de wereld? Welke dieren kom je dan tegen? Samen met de kinderen gaan we op reis en ontdekken we deze keer het thema ‘De wereld rond’. We ruiken aan specerijen en proeven gerechten, dansen en bewegen en hebben aandacht voor hoe je naar elkaar en de wereld omkijkt. Thuis meedoen met het thema? Kijk hieronder voor leuke tips!

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk andere inspiratiethema’s zoals FANTASIEDE 4 ELEMENTEN of IN DE BUURT.

Kruiden & specerijen

Vragen die je kunt stellen aan kinderen

Hoe krijgt ons eten smaak?

Waar komen kruiden en specerijen vandaan?

Achtergrondinformatie

Wist je dat je smaakpapillen iets zeker 10 keer moeten proeven voordat ze eraan gewend zijn? Het is dus eigenlijk onmogelijk om na 1 keer proeven te zeggen dat je iets niet lekker vindt. Vaak herkennen we producten aan een specifieke smaak. Pepernoten smaken kruidig door het gebruik van onder andere kruidnagel, kaneel en nootmuskaat. En ook de Indiase keuken staat bekend om het gebruik van specifieke kruiden en specerijen als kardemom, komijnzaad en kurkuma.

Wat heb je nodig?

Zet een aantal bakjes of potjes klaar met verschillende kruiden en specerijen. Je kan uiteraard eens in jullie eigen keukenkastjes kijken. Je zou kunnen beginnen met milde geuren en smaken zoals kaneel, paprikapoeder en peterselie. Hoe ruikt het en hoe smaakt het? Laat het ook eens door je handen gaat voordat je het proeft; hoe voelt het? Besteedt veel aandacht aan dit proces. Willen de kinderen meer? Voeg dan wat gedurfdere smaken toe zoals gedroogde bieslook, chili of anijs.

Dansen

Vragen die je kunt stellen aan kinderen
Wat zijn de kinderen op de foto’s aan het doen?
Welke soorten dans ken jij?
Dansen ze overal op de wereld op dezelfde manier?
Wat voel jij als je danst of naar dans kijkt?
Achtergrondinformatie
Zolang als dat er dingen terug te kijken en lezen zijn over mensen, worden er beelden en verhalen gevonden over dans. Dit geldt voor overal op de wereld, maar niet overal ter wereld doet men dezelfde dansen. Deze verschillen zorgt voor eindeloze inspiratie en vermengde dansstijlen. Sommige dansen gaan volgens een vast stramien, zoals ballet. Hiphop of jazz zijn juist weer losser en staan meer open voor improvisatie.
Wat heb je nodig?
Je kunt met kinderen verschillende soorten muziek kunnen opzoeken uit verschillende landen. Hoe kun je hierop dansen, wat doet het met je? Leuk om hiermee een voorstelling te maken! Ook kun je kijken welke dansen kinderen kennen van bijvoorbeeld films of TikTok. Hoe gaan die dansen? Hoort er speciale kleding bij? Kun je ze samen instuderen?

Rondje om de wereld

Vragen die je kunt stellen aan kinderen

Wat is een werelddeel?

Uit hoeveel landen bestaat de aarde?

Hoelang doe je erover om een rondje om de aarde
te rijden?

Achtergrondinformatie

Alle zeeën, oceanen en werelddelen hebben hun
eigen unieke vorm. Naast deze vorm hebben ze
een eigen klimaat en leven er dieren en groeien er planten die hierbij passen.

Wat heb je nodig?

Ontdek samen met je kind de werelddelen. Sla een atlas open of bekijk met je kind Google Earth. Hier kun je de natuur ontdekken, dingen leren over de aarde en spelletjes spelen over de diversiteit van de planeet. Ook kun je zelf een werelddeel of een aarde maken, bijvoorbeeld met verf of klei.

Ook kun je een werelddeel maken aan de hand van verfblazen. Hiervoor heb je nodig:

waterverf

dik wit papier

rietje

Druppel een plasje waterverf op papier en blaas het uit met een rietje. Je kan zelf richting bepalen en zo een werelddeel of land maken.

Gerelateerde artikelen