Home > Nieuws en activiteiten > Inspiratiethema Dit ben ik

activiteitencreatiefontdekken

Inspiratiethema Dit ben ik

 

Kinderen zijn volop in ontwikkeling en bezig met hun eigen lichaam. Ze kijken naar hun eigen groei, losse tanden en verschillen/overeenkomsten met zichzelf en anderen. Daarom gaan we tijdens dit inspiratiethema ‘Dit ben ik’ op ontdekkingstocht door het eigen lichaam. Zo leren kinderen beter wie ze zijn, hoe ze zijn en staan ze zelfbewuster in het leven! Thuis meedoen met het thema? Kijk hieronder voor leuke tips!

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk andere inspiratiethema’s zoals FANTASIEDE 4 ELEMENTEN of IN DE BUURT.

Waar kan ik allemaal mee tekenen? (en waarop?)

Vragen die je kunt stellen aan kinderen

Heb jij wel eens met iets anders getekend dan je handen?

Waar kun je allemaal mee tekenen?

Waar kun je allemaal op tekenen?

Kun je iets tekenen dat groter is dan jezelf?

Moet de tekening precies iets verbeelden, of iets ‘worden’?

Achtergrondinformatie

Kijk samen met je kind waarmee je allemaal kan tekenen. Probeer het bijvoorbeeld eens met je linkerhand, als je normaal met rechts tekent. Of misschien met je voeten?

Kun je een menselijke spirograaf maken? Pak een paar grote vellen papier en plak die aan elkaar. Neem verschillende kleuren stiften of potloden en maak je armen wijd. Kijk of, als je steeds een stukje draait, een ronde vorm kunt maken. Kinderen komen door deze oefening in hun lijf en uit hun hoofd. Dat zorgt voor minder piekeren. Ook is het voor jongere kinderen veel natuurlijker om grote vormen te maken dan meteen heel gedetailleerd te tekenen.

Wat heb je nodig?

Grote vellen (kun je ook aan elkaar plakken)

Verschillende soorten kwasten, verf, stiften, potloden

Eventueel muziek

Röntgenfoto’s

Vragen die je kunt stellen aan kinderen

Wat is een röntgenfoto?
Wanneer maak je een röntgenfoto?

Achtergrondinformatie
Het röntgenapparaat was een bijzondere uitvinding. Ineens kon men in het menselijk lichaam kijken! Wist je dat de uitvinder van röntgen, namelijk natuurkundige Wilhelm Röntgen, in Utrecht heeft gewoond? In die straat zie je een mooi kunstwerk van hem hangen! Op de hoek van de Schalkwijkstraat en Nieuwegracht kun je het huis vinden.

Maak zelf een röntgenfoto met je kind! Trek de hand van je kind om op zwart of juist doorzichtig papier. Plak wattenstaafjes op de plekken waar je denkt dat de botjes zitten. Bij doorzichtig papier plak je daar een A4tje overheen. Maak eventueel een lijst. Houdt de lijst in het licht. Wat zie je dan?

Wat heb je nodig?
Wattenstaafjes (biologisch afbreekbaar) evt. wit schilderen
Doorzichtig papier of juist zwart papier
Stift of potlood

Jezelf ontdekken in de spiegel – baby’s

Vragen die je kunt stellen aan kinderen

Kijkt de baby naar zichzelf in de spiegel?
Gaat hij/zij lachen als hij naar zichzelf kijkt, of naar jou?

Achtergrondinformatie
Waarom helpt het kijken in de spiegel voor de ontwikkeling van het kind? Het is heel goed voor baby’s en kleine kinderen om zichzelf te ontdekken. Daarvoor is een spiegel uitermate geschikt. Door op jonge leeftijd vaak in de spiegel te kijken, ontwikkelt het zelfvertrouwen en kan het zichzelf ontdekken. Zet bijvoorbeeld een spiegel op een veilige manier neer dat een baby of dreumes er zelf kan kijken.

Je kan ook spelletjes doen met baby’s of dreumesen in de spiegel. Kiekeboe bijvoorbeeld. Of zing liedjes waarbij je bepaalde lichaamsdelen aanwijst zoals Klap eens in je handjes.

Wat heb je nodig?
Spiegel

Gerelateerde artikelen