Home > Nieuws en activiteiten > Inspiratiethema Help!

activiteitenontdekkenontwikkelingsamen

Inspiratiethema Help!

Help!

Hoe kun je hulp vragen? Hoe kun je hulp geven? Wat voor soorten hulpverleners zijn er? Wat kun je doen als je verliefd bent? Dit en veel meer vind je in het inspiratiethema HELP!. We duiken in de seksuele ontwikkeling, hulp bij emoties als verlies, verliefdheid of boos zijn, maar ontdekken ook EHBO en wie je kunt bellen als je ergens mee zit. En natuurlijk vragen we ons ook af hoe we de planeet en de wereld een beetje beter kunnen maken!

Thuis meedoen? Hieronder staan een aantal ideeën!

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk andere inspiratiethema’s zoals  FANTASIEDE 4 ELEMENTEN of In de Buurt.

Help! Hoe helpen we elkaar?

Vragen die je kunt stellen aan kinderen:

Wat kun je doen als je ziet dat een ander kind pijn heeft?

Heb jij wel eens een pleister gehad? Waar helpt dat bij?

Wanneer heeft iemand een verband nodig? Wat kan iemand nog meer helpen om beter te worden?

Achtergrondinformatie

Kinderen vinden het sowieso vanuit intrinsieke motivatie leuk om ‘doktertje’ te spelen en anderen beter te maken. Ze zijn snel bezorgd wanneer een ander kind pijn hebt en willen dan graag helpen. Mocht je dit helpen willen stimuleren dan kun je verschillende activiteiten doen, zoals  zieke knuffels opereren en beter te maken. Of elkaar natuurlijk! Je kunt dat zo echt maken als je wilt. Met een dokterskoffertje, verband (in de inspiratietas KDV), pleisters (ook in de inspiratietas KDV), operatiejassen etc. Voor oudere kinderen kun je eens kijken of er kinderEHBO cursussen worden gegeven in je buurt!

Wat heb je nodig?

Dokterskoffertje met inhoud

Pleisters

Verband

Knuffels

Help! Ik ben verliefd!

Vragen die je kunt stellen aan kinderen

Ben jij wel eens verliefd geweest? Wat voelde je toen?

Heb je wel eens liefdesverdriet gehad? Wat hielp je er weer bovenop?

Praat je hier wel eens met vrienden/vriendinnen over?

Heb je er vragen over?

Achtergrondinformatie

Kinderen kunnen hun eerste verliefdheid krijgen vanaf ongeveer 6 jaar. Wat ze kunnen voelen zijn dingen als: ineens heel veel energie hebben, verminderde eetlust , weinig slaap nodig hebben, wisselende stemmingen, alleen goede dingen zien in degene op wie je verliefd bent , slecht kunnen concentreren, zenuwachtig zijn, vlinders in je buik, knikkende knieen als die ander dichtbij is.En liefdesverdriet kan ook om de hoek komen kijken: Helaas, als het niet wederzijds is dan zit er maar één ding op. Deze verliefdheid zo snel mogelijk uit je hoofd proberen te zetten. Ga veel leuke dingen doen met vrienden en zorg ervoor dat je afgeleid wordt. Probeer bezig te blijven en je gedachtes op andere dingen te focussen. Waarschijnlijk geloof je ons op dit moment nog niet, maar met de tijd zal het liefdesverdriet slijten en naar de achtergrond verdwijnen. Het zal zeker een poosje pijn doen en je mag gerust verdrietig zijn, maar in de loop der tijd zal het minder zwaar worden.

Je kunt met je kind beeld geven aan gevoelens, door bijvoorbeeld over liefde te tekenen of (voor te) lezen. Hieronder staat ook een leuke activiteit met krimpfolie.

Maak een liefdes-sleutelhanger maken van krimpfolie. Wat heb je nodig?

Krimpfolie

Stiften

Sleutelhanger

Boek over verliefd zijn, bijvoorbeeld: Kikker is verliefd van Max Velthuijs (jongere kinderen) of Floor is smoor (van de regels van Floor, vanaf 8 jaar)

HELP! Hoe ga ik om met verlies?

Vragen die je kunt stellen aan kinderen

Ben jij wel eens iemand verloren die dierbaar voor je is? Hoe ging je daarmee om?

Mag je altijd verdrietig zijn wanneer je wil?

Achtergrondinformatie

Hoe praat je over verlies met kinderen? Ook bij dit onderwerp is het fijn om te beginnen met het voorlezen van een mooi boek. Voor jonge kinderen kun je bijvoorbeeld “Lieve Oma Pluis” of “Derk Das” voorlezen.

Voor kinderen vanaf 5 jaar is er het boek “Misschien is doodgaan wel hetzelfde als een vlinder worden”. Hierin lopen Christiaan en Opa in het park en filosoferen over de dood met grote en kleine vragen . Dit boek nodigt uit tot een gesprek over de dood én geeft kinderen de ruimte om vragen, angsten en gedachten te verwoorden.

Vanaf 8 jaar is er het boek “Alles wat er was” van Stine Jensen. Dit boek gaat over afscheid. Afscheid nemen van een persoon, een situatie, een huisdier, een plek… Alle kinderen krijgen ermee te maken, maar hoe ga je ermee om? Aan de hand van herkenbare situaties, waargebeurde anekdotes en filosofische wijsheden geeft Stine kinderen inzichten en tips om met verlies of verandering om te gaan.

Kijk voor meer informatie over rouwverwerking bij kinderen op deze website.

Gerelateerde artikelen