Home > Nieuws en activiteiten > Groeimeter: Kijken, luisteren en begrijpen

ontwikkelingsamen

Groeimeter: Kijken, luisteren en begrijpen

Kijken en luisteren doen we allemaal. Maar begrijpen we wel alles? Bij kinderen zijn sommige emoties heel duidelijk en andere emoties juist lastiger te ontcijferen. Hoe zorg je ervoor dat kinderen zich gehoord voelen? En dat niet alleen jij, maar ook kinderen gevoelens goed weten te plaatsen? En hoe moet het dan als iets niet kan (en ze dat wel heel graag willen)? Lees hieronder hoe ook jij nog beter leert kijken, luisteren en begrijpen!

 

 

 

Begrijp je wel?

Je baby begint te huilen. Wat is er nodig? Aandacht? Een schone luier? Eten? Of toch nog maar even weer in bed leggen? Om een kind te begrijpen is goed kijken en luisteren heel belangrijk. Creëer vaste momenten van volle aandacht. Tijdens het verschonen en het voeden krijgt je baby zo de ruimte om aan jou dingen duidelijk te maken. Kijk goed naar je baby en vertel wat je ziet en denkt. Dat geeft een baby rust en het gevoel echt door jou gezien te zijn! Heb je kruipende kinderen? Kijk eens wat er gebeurt als je op de grond gaat zitten in plaats van aan tafel. Ineens kunnen ze zo naar je toe kruipen! Kinderen die graag even knuffelen of aandacht nodig hebben kunnen dit, als jij op hun hoogte zit, veel makkelijker aangeven. Ontzettend gezellig natuurlijk én jij kunt hierdoor ook sneller reageren op hun behoeften.

Zonder oordeel

Leer zonder oordeel naar je kind te kijken. Wat een kind doet en de gedachten en gevoelens die jij erbij hebt als ouder/opvoeder zijn twee verschillende dingen. Stoor je je bijvoorbeeld aan je kind die telkens weer een bak Duplo omgooit? Als je goed kijkt zie je dat je kind waarschijnlijk verzamelen, sorteren en geluid aan het onderzoeken is. Tegelijkertijd hoeft de kamer ook niet pertinent vol te liggen met Duplo. Spreek samen een hoek van de kamer af waar de bak wel mag worden omgekieperd.

Schermtijd of creativiteit?

Je pre-puber is kwaad over de beperkte ‘schermtijd’ die ze thuis heeft. Haar antwoorden zijn bits en haar gedrag vervelend. Je baalt hiervan en raakt zelf ook geïrriteerd. De regels zijn toch duidelijk? Opstandigheid heeft meerdere oorzaken. Uit ze haar creativiteit graag op TikTok? Of zit je als ouder eigenlijk ook veel op je mobiel? Misschien is je kind wel bang uit een groep te vallen door online niet mee te kunnen praten. Door te benoemen wat je ziet (boos vanwege schermtijd) en echt te luisteren waarom ze graag online is begrijp je beter welk behoefte achter haar gedrag zit. Vertel ook hoe jij je voelt en waarom jij een voorstander bent van minder schermtijd. Door het gesprek aan te gaan blijf je dichter bij je kind en ontstaat er meer ruimte voor wederzijds begrip. Samen komen jullie waarschijnlijk tot een betere oplossing.

Zeg wat vaker ja

Kinderen die geen jas aan willen terwijl het vriest, op de muur willen tekenen of door de slaapkamer stuiteren voordat ze eindelijk in bed gaan liggen. Herkenbaar? Kinderen hebben hun eigen ideeën over tijd, ruimte en wat ‘hoort’. Het is waardevol om eens goed naar deze plannen te luisteren. Welke behoeften en wensen zijn er? Misschien is de winterjas te warm of kriebelt er iets in de mouw. Hebben ze graffiti gezien en willen ze dit nadoen op de muren in de huiskamer? Door positief te reageren op plannen en niet meteen nee te zeggen kom je vaak tot de leukste resultaten! Kinderen voelen zich serieuzer genomen en dat geeft enorm veel zelfvertrouwen. Kijk hoe je de plannen kan uitvoeren en leg uit wanneer het niet kan. Of bedenk samen een andere oplossing. Maak een kunstwerk op een buitenmuur met zelfgemaakte stoepkrijtspray en bouw samen een groot naar-bed-gaan parcours met stoelen, kastjes en kussens!

 

Kijken, luisteren en begrijpen is één van de items op onze Groeimeter. Op de Groeimeter staan de uitgangspunten van onze pedagogische visie op kinderen. Bekijk de video om te zien hoe wij deze unieke visie in de praktijk brengen!

 

Gerelateerde artikelen