Home > Nieuws en activiteiten > Inspiratiethema Puur Natuur

activiteitenbuitenontdekken

Inspiratiethema Puur Natuur

De natuur in is altijd fijn! Je kunt je er eindeloos over verwonderen en lekker door de bladeren springen, rennen en met takken slepen. Daarnaast zit de natuur ook vol inspiratie! Daarom gaan we tijdens dit inspiratiethema aan de slag met het thema Puur Natuur.

Loop eens over kastanjes heen met je blote voeten, luister naar herfstgeluiden of neem een bladerbad! Wat kun je allemaal maken met bladeren? En wist je dat je herfstbladeren- en bloemen ook kan stempelen? Op onze locaties kunnen de kinderen op zoek naar de antwoorden op deze en meer vragen.

Thuis meedoen? Hier zijn een aantal ideeën!

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk Sjouwen en Bouwen, RAAR MAAR WAAR, en KLEUREN 

Eco-printing

Eco printen is het printen van bloemen en planten (bladeren) op ongebleekt katoen. Dit kun je heel makkelijk uitvoeren met kinderen. Samen experimenteren is ook leuk, want je ziet direct resultaat!

Je pakt de bladeren (en bloemen) die je hebt gevonden en legt deze op de stof. Dan leg je iets op het te printen materiaal (bijvoorbeeld een boek), zodat je het blad niet kapot slaat. Dan hamer je op het boek. Daarna kun je meteen het resultaat bekijken!

Welke bladeren en bloemen werken is een beetje uittesten. Wel is het leuk om voor de eerste keer een bosje bloemen met felle kleuren te kopen zodat de kans groter is dat er een effect is op het katoen.

Wat heb je nodig?

  • ongebleekt katoen
  • bloemen en planten
  • hamer
  • goede ondergrond en een boek

 

Een mandela van natuur

Mandala betekent cirkel. In die cirkel maak je patronen maakt van steeds dezelfde vormen of materialen. Van het maken van een mandela wordt je vanzelf ontspannen! Je kunt heel gemakkelijk een mandala maken van materialen uit de natuur. Begin in het midden en werk zo naar buiten. Leg de materialen neer in een mooi bakje, of lijm ze vast op bijvoorbeeld een stuk hout.

  • Wat heb je nodig?
    ronde bak, ronde houten plank (zelf- of laten zagen bij een bouwmarkt), andere ronde vorm
  • materialen uit de natuur
  • evt. lijmpistool

Spelen met de wind

Het is heerlijk om naar buiten te gaan als het hard waait. Je hoort de wind en ziet de regen en blaadjes om je heen stuiven! Maak een grote hoop bladeren waar je lekker in kunt liggen…. of laat de blaadjes lekker dansen in de lucht.

Met peuters en kleuters kun je kijken wat er gebeurt als een plastic tasje wind vangt.

Wat heb je nodig?
-plastic tasje
-touw

 

 

 

Gerelateerde artikelen