Home > Nieuws en activiteiten > Pedagogiek toegelicht: Samen buitenspelen

pedagogiek-toegelicht

Pedagogiek toegelicht: Samen buitenspelen

Lekker buiten te zijn, bewegen en frisse lucht inademen; kinderen èn volwassenen zijn hier dol op. Kinderen vinden het daarbij meestal geweldig als volwassenen met hen meespelen. Dat levert een hoop plezier en mooie herinneringen op. Buitenspelen is goed voor de sociale, motorische en cognitieve ontwikkeling en je leert weer nieuwe dingen over elkaar en de omgeving.  

De meeste volwassenen weten dat samenspelen met je kind goed en leuk is. Toch blijkt het in de praktijk soms wat lastig om ook echt de stap naar buiten te maken. Na alle dagelijkse verplichtingen kan het voorkomen dat samen buiten spelen er niet meer van komt. En misschien heb je ook gewoon even geen inspiratie om iets te bedenken. Onze pedagoog Stans Schiffelers geeft je daarom de leukste tips voor samen buitenspelen! 

Volg je kind 

Wil jouw kind graag de leiding nemen tijdens het spelen? Doe samen een ‘excursie’! Je kind mag bepalen waar jullie heen gaan of wat jullie samen gaan ontdekken. Jij bent bij deze excursie het speelkameraadje: je volgt de aanwijzingen. Op deze manier leert je kind eigen grenzen te ontdekken en te vertrouwen op eigen spelideeën. Geef tijdens het spelen ook ruimte aan uitdaging en risico. Denk bijvoorbeeld aan klimmen en klauteren, hutten bouwen en verstoppen.  

Zonder stress 

Met wat voorbereiding zorg je dat je tijdens het buitenspelen weinig afleiding hebt en kunt opgaan in het spel. Bedenk bijvoorbeeld vooraf een activiteit die je samen kunt doen en neem daarvoor de materialen mee, zoals en bal, doeken om hutten mee te bouwen, stoepkrijt, een springtouw, een vlieger of bellenblaas. Of je zoekt in de natuur toffe materialen om mee te spelen! Maak een haalbare planning, ga liever wat korter buiten samenspelen dan helemaal niet. Ga je wel wat langer weg? Neem lekker eten en drinken mee en zet je telefoon op stil. 

Samen ontdekken 

Er is buiten altijd van alles te doen. Zoek leuke, groene en uitdagende plekken op in de buurt waar kinderen en volwassenen kunnen ravotten en experimenteren. Denk bijvoorbeeld aan samen modder maken van water en zand. Met modder kun je bijvoorbeeld “koken” en uren zoet zijn. Is het buiten warm? Dan zijn spellen met water extra leuk en verfrissend. Met een verfroller of kwast met water op de grond tekenen is leuk en geeft verkoeling. Of vul sponzen met water en gooi die over naar elkaar. Dit zal enorm veel plezier opleveren! Bedenk welke spelletjes jij zelf leuk vond tijdens het buitenspelen vroeger. Misschien vind je kind die ook heel leuk om nu te leren! 

Uiteindelijk is het allerbelangrijkste van samen buiten spelen plezier maken. Jij en je kind krijgen er vast nieuwe energie van en jullie band versterkt nog meer. Heel veel ‘buitenspeelplezier’ met elkaar! 

Zin om lekker in de buurt te spelen? In Utrecht zit er altijd een toffe speeltuin in de buurt! Kijk hier voor een speeltuin bij jou om de hoek.

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen