Home > Nieuws en activiteiten > Inspiratiethema Samen Gezond

activiteitenvoeding

Inspiratiethema Samen Gezond

Wat is het fijn om lekker in je vel te zitten! Om je energiek te voelen. Want als jij energiek en blij bent kun
je lekker spelen.
Maar hoe word je dat eigenlijk? En hoe blijf je gezond? Is alleen gezonde dingen eten genoeg? 

Tijdens het inspiratiethema Samen Gezond gaan we samen met de kinderen antwoorden zoeken op deze en andere vragen. Zo leren we dat inspanning èn ontspanning belangrijk is. En hoe denken kinderen eigenlijk over gezond eten? We geven de kinderen en pedagogisch medewerkers de ruimte om zelf hun beste ideeën uit te voeren! Kijk dus niet gek op als je kind bij Ludens ineens broodjes groente eet, yoga op een wobbelbord doet of op de fiets een modderschilderij fietst!  

Thuis meedoen? Hier zijn een aantal ideeën!

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk andere inspiratiethema’s zoals HERGEBRUIK, RAAR MAAR WAAR, en KLEUREN.

 

Drumcirkel

Ontdekken, muziek maken en bewegen, dat kan met deze drumcirkel van potten en pannen.

Verzamelen potten, pannen, emmers en bakjes en zet deze in een cirkel neer. Zet/ leg de baby of dreumes in het midden neer, geef een lepel of drumstokje en geniet van het ritme.

Het maken van muziek draagt bij aan de motorische ontwikkeling van jonge kinderen. Als ze nog niet kunnen lopen, kunnen ze misschien al wel gericht op een pan slaan om daarmee een klank te maken. Of met een speelgoedje langs de verwarming kruipen voor weer een andere klank. Kinderen die al wel kunnen lopen, kunnen gaan dansen en klappen op de muziek. Al deze ‘oefeningen’ dragen bij aan de motorische ontwikkeling. Zowel de grove als de fijne motoriek, maar ook de hand-oogcoördinatie.

Wat heb je nodig?

  • Potten en pannen
  • Houten lepel of stokjes

 

Obstakelbaan

Een goede motoriek is een belangrijke voorwaarde om samen te kunnen spelen. De basis voor de motoriek wordt gelegd in de eerste twee levensjaren, maar blijft zich ook daarna verder ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om kinderen in hun motorische ontwikkeling te (blijven) ondersteunen door middel van spel, bewegingsactiviteiten en bewegingsruimte. Een leuke manier om de grove motoriek te ontwikkelen is het maken een obstakelbaan! Dit kan samen met de kinderen. Met deze baan kunnen ze niet alleen hun energie kwijt maar is er ook ruimte om de klimmen, klauteren, springen en balanceren. Ook voor de kleinsten (die kunnen tijgeren) is een obstakelbaan van bijvoorbeeld eierdozen een leuke uitdaging.

Wat heb je nodig?

  • Dozen
  • Kussens
  • Eierdozen
  • Buiten materiaal zoals hoepels, pionnen, balken enz.

Vragen die je kunt stellen aan kinderen:

  • Wat is een obstakel?
  • Is het gemakkelijker om alleen of samen een obstakel te overwinnen?
  • Welke obstakelbaan zou jij graag willen doen?

Blind voelen of proeven

Heken je een kiwi of wortel zonder te kijken en alleen door te voelen of te proeven? Voelen doe je door iets aan te raken, meestal doe je dit met je vingertoppen. Dit heet de tastzin. In onze huid zitten allemaal kleine cellen, door aanraking ontstaan er prikkels die naar de hersenen worden gestuurd. Proeven doe je met je smaakzintuig, de tong. De tong lijkt vlak maar als je wat dichter kijkt zie je toch dat het eerder op schuurpapier lijkt. De tong bevat namelijk talrijke kleine smaakpapillen. Deze zorgen ervoor dat we kunnen proeven en weten of iets zoet, zuur, bitter, zout of umami is. Ook je tast of je smaakpapillen aan het werk zetten? Doe dan samen met de kinderen het ‘Wat proef of voel ik spel’. Je kunt een voeldoos kopen maar ook gemakkelijk zelf maken van een kartonnen- of schoenendoos. Je hoeft er alleen 2 gaten in de maken en voelen maar!

Wat heb je nodig?

Voeldoos                                                                                        

  • Schoenendoos
  • Schaar
  • Eventueel een lap stof voor eroverheen
  • Groente en fruit

Wat proef ik?

  • Blinddoek
  • Eten, als groente en fruit, in stukjes

 

Gerelateerde artikelen