Home > Lopen met Ludens

Lopen met Ludens

Ben je bezig met de wandeling, nog niet begonnen of al uitgewandeld en lekker met rode wangen van de kou op de bank? Op deze pagina vindt je tips en meer informatie over de Sintermaartenspeurtocht van Ludens.

De speurtocht is hier te downloaden.

Speurtocht tips!

Kom je er niet helemaal uit tijdens de speurtocht? Lees hieronder onze inside tips!

  • Maartensbrug: Ga met je gezicht naar de Dom staan. Het poppetje is te vinden onder de lantaarnpaal links. Wist je dat onder heel veel lantaarnpalen aan de gracht kleine beeldhouwwerken zitten? Deze lantaarnpaalconsoles beelden typisch Utrechtse taferelen uit, maar ook verwijzingen naar de geschiedenis of belangrijke personen. Deze console laat een St.Maartensoptocht zien!
  • Kanonskogels: Ga met je rug naar de 3e Buurkerksteeg staan met je gezicht naar de grote rode deuren. Kijk omhoog. Links in de toren zie je de kanonskogels in de muur zitten.
  • Dâkhoas: Dâkhoas is Utrechts dialect voor kat! Deze supergave graffiti van een blauwe kat zag je als je via de werf de tunnel inliep links. Helaas is de kat in september overgespoten en daardoor onvindbaar.
  • Olifantje: Loop de grote hal van de bibliotheek in. De olifantjes (het zijn er 4, allemaal hetzelfde) zijn de vinden onder de grote klok en onder het Nederlandse wapen met de tekst Je Maintiendrai. 
  • Jochie: Te vinden boven de deur van het huis op de hoek van de Telingstraat en Hoogt
  • Willibrord: Zit op zijn paard te midden van de driesprong van straten op het Janskerkhof.
  • Leer delen van Maarten: Het beeld van Sint Maarten op de achterkant van de Domkerk, boven een grote bruine houten deur.

Gratis lid van bibliotheek!

Tijdens de speurtocht komt je ook in het schitterende gebouw van de Centrale Bibliotheek. Wist je dat alle kinderen in Utrecht tot 17 jaar gratis lid van de bieb kunnen worden?

Schrijf je meteen hier in!

Ludens werkt samen met de bibliotheek om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen (en ouders) toegang krijgen tot boeken. Zo brengen we samen de laaggeletterdheid onder kinderen naar beneden!