Home > Modderdag

Modderdag

Tijdens ModderDag staat het vrij spelen met de elementen water en zand centraal. Kinderen krijgen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in binnen- en buitenland zijn tegelijkertijd actief bezig met natuur. En daarbij mag je vies worden! Hoe je dat aanpakt? Lees het hieronder in de blog van onze medewerker Pedagogiek Elise Brunings!

Modderdag – Een dag ontdekken met aarde en water!

Vandaag is het weer zo ver- Vies worden mag op Modderdag! Op deze dag mogen kinderen vrij spelen met de natuurlijke elementen aarde (en/of zand) en water. Door deze elementen te mengen krijg je uiteraard al gauw modder en dat kinderen hiervan vies worden is bijna onoverkomelijk. Maar waarom doen we mee aan Modderdag? En waar komt Modderdag ook alweer vandaan?

Het idee voor Modderdag is in 2009 ontstaan op een World Forum bijeenkomst. Het doel van Modderdag is om kinderen wereldwijd zoveel mogelijk positieve natuurervaringen op te laten doen. Spelen in de natuur biedt kinderen de ruimte tot actief vrij spel. Actief vrij spel stimuleert onder andere de motoriek, creativiteit en concentratie van kinderen. Kinderen die vrij buitenspelen zijn vaak erg betrokken bij de activiteit die ze aan het doen zijn. Dit komt doordat ze zelf veel regie hebben op hetgeen dat ze doen en hun spel zich constant uitbreidt en verdiept door de vele mogelijkheden die de natuur biedt. Kinderen doen in de natuur spelenderwijs en veelal onbewust proefjes en zijn met het grootste plezier aan het ontdekken wat er allemaal kan. Én wat hij/zij zelf allemaal al kan! Op Modderdag worden de kinderen op leuke wijze ‘lekker vies’ van het spelen met de natuurelementen. Dit promoot het opdoen van positieve natuurervaringen én dit vies worden draagt direct bij aan de ontwikkeling van de kinderen (o.a. de sensomotoriek).

Sommige kinderen vinden het ontzettend leuk om zich volledig in de modder te storten. Andere kinderen vinden het fijner om meer zintuigelijk bezig te zijn met de modder. Om op de spelbehoeften van de kinderen aan te sluiten kun je verschillende materialen klaar zetten. Zo kun je ervoor kiezen om een groot zeil neer te leggen, uiteraard vol met modder, zodat de kinderen met een aanloopje over de modder kunnen buik glijden of met een glijbaan in de grote modderpoel landen.

Kinderen zélf laten experimenteren is minstens net zo leuk! Bijvoorbeeld door een lege bak neer te zetten en de kinderen zelf aarde en/of zand met water te laten mengen tot het modderig wordt. Het kinderspel breidt zichzelf al gauw verder uit. Wat kan ik allemaal met deze modder? Ik voel er eens aan met mijn handen of ik ga er in staan met mijn voeten. Ik kan het uitsmeren over mezelf en over een ander. Ik kan ermee tekenen op papier of op een doek. Ik kan erdoor heen rijden met een auto. Ik kan het modder in andere emmers scheppen, wat worden die emmers zwaar! Ik kan door de modder roeren met een grote lepel. Hoe voelt de modder? Welke geur heeft modder? Vind ik het prettig voelen en ruiken of juist niet? Kan ik het proeven? Bah!!

Uiteraard doe je als volwassene zoveel mogelijk mee met de activiteiten van de kinderen. Daarmee laat je zien dat het leuk kan zijn om vies te worden en dat jij ook ontzettend veel lol hebt in de natuur. Uiteraard kan je daar je eigen grenzen en wensen in aangeven, net als de kinderen …😉

Ontzettend veel speelplezier gewenst!