Home > Spelen = ontdekken = leren

Spelen = ontdekken = leren

Door te spelen, oefenen kinderen alle sociale, emotionele, cognitieve, motorische, morele en communicatieve vaardigheden die ze nodig hebben. Bij de kinderdagverblijven en buitenschoolse opvang van Ludens wordt daarom elke dag volop gespeeld: binnen én buiten.

Spelen is natuurlijk én belangrijk

Spelen is voor kinderen iets natuurlijks. Door te spelen leren ze nadenken over dingen, vooruitdenken en plannen. Ze leren hun omgeving kennen, problemen oplossen en hoe alles werkt. Door te klimmen, klauteren en rennen ontwikkelen ze hun grove motoriek en door te knutselen en met constructiemateriaal te spelen ontwikkelen ze hun fijne motoriek. Bij onze kinderdagverblijven en BSO’s opvang bieden we daarom voor elke leeftijdsgroep verschillende activiteiten en uitdagend speelgoed aan.

Spelen betekent sociale vaardigheden opdoen

Door te spelen doen kinderen sociale vaardigheden op. Kinderen dagen elkaar uit, imiteren elkaar, er ontstaan vriendschappen en af en toe zijn er conflicten. Het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang zijn uitermate geschikt om dit allemaal op een natuurlijke, ongedwongen manier te oefenen.

Spelen vraagt om ruimte

Kinderen hebben zowel binnen als buiten plekjes nodig waar ze fijn kunnen spelen. Daarom hebben al onze locaties verschillende duidelijk herkenbaar speelplekken, waaronder een huishoek, een bouw- en autohoek, een zand/watertafel, een boekenhoek waar je even rustig kunt zitten, en een Atelier waar de kinderen eindeloos kunnen experimenteren met allerlei materialen.

Buiten kunnen de kinderen lekker bewegen en lawaai maken. Vies worden mag! Ze kunnen fietsen, met zand – water – modder kliederen, met dozen en oude lappen spelen en eindeloos struinen in de tuin waar ze beestjes kunnen zoeken, takken en bladeren verzamelen, hutten bouwen en verstoppertje spelen. Want alle kindercentra van Ludens hebben een grote buitenruimte.