Home > Utereg Centraal – Lopen met Ludens

Utereg Centraal – Lopen met Ludens

Ben je bezig met de wandeling, nog niet begonnen of al uitgewandeld en lekker moe op de bank? Op deze pagina vindt je tips en meer informatie over de Utereg Centraal wandeling van Ludens. Nog niet in het bezit van een wandeling? Klik hier om hem te downloaden!

Op zoek naar onze tips over de Zonnen en Sterrenwandeling? Klik hier voor alle info!

De resten van het beruchte kasteel Vredenburg heb je kunnen zien als in Hoog Catharijne naar beneden naar de singel kijkt. Maar wist je dat delen van de kasteelmuren nog heel ver onder de grond doorlopen? Het plein Vredenburg en Tivoli Vredenburg zijn beiden naar dit kasteel genoemd.

Vredenburg werd gebouw in de 16e eeuw, maar in plaats van dat het de Utrechters hielp bij het verdedigen tegen aanvallers werden de kanonnen van het kasteel op de stad Utrecht zelf gericht. Zo hoopten de Spanjaarden de Utrechters bang te maken.

In 1577 waren de Utrechters er klaar mee. Een grote groep vrouwen onder leiding van Trijn van Leemput pakten hamers, beitels en houwelen en begonnen het kasteel te slopen. Op Zandbrug staat een beeld van Trijn, met haar houweel in de hand.

Meer weten over Trijn en het gehate kasteel Vredenburg? Lees het kinderboek De val van de Vredeborch  van Thea Beckman!

Wist je dat ...

  • Minister Marga Klompé het grootste deel van de singel heeft gered? Doordat zij de singel een monumentenstatus gaf kon er geen autoweg meer van worden gemaakt. De brug van de Mariaplaats naar het station heet uit dank de Marga Klompébrug
  • Heb je tijdens de wandeling een 7 meter hoge theepot gezien? Nee? Hij staat bovenop de parkeergarage bij de Marga Klompébrug. Met deze theepot verheerlijkt de kunstenares die de theepot maaktehet intieme, alledaagse leven tussen al het bouwgeweld van het Stationsgebied
  • De Noordertunnel niet de enige atoomschuilkelder van Utrecht is? Ze zitten ook in verschillende bruggen, waaronder die aan de Einsteindreef, Kon. Wilhelminalaan en de Albatrosbrug
  • Die zwarte gaten bovenin het nieuwe Knoopgebouw daar expres zijn gemaakt? Zo hebben vleermuizen extra plekjes om in weg te kunnen kruipen
  • Wil je de kaart printen? Dit ziet er het beste uit op A3formaat.

Vlakbij het station zitten peuteropvang Marijntje en BSO Salto. Dit zijn kleinschalige antroposofische locaties gevestigd in de groene binnentuin van het Regulierenklooster in het hartje van de stad. Vrije expressie, veel plezier en creativiteit staan bij ons voorop! We spelen veel buiten met de kinderen, verbouwen onze eigen plantjes en we koken en bakken we met regelmaat. Voor de oudste kinderen hebben we een heus atelier en een hangplek op de zolder.

We zijn een maatschappelijke kinderopvang en hebben geen winstoogmerk of aandeelhouders. Wat we verdienen wordt bij ons rechtstreeks geïnvesteerd in het welbevinden en de ontwikkeling van de kinderen die bij ons spelen. Ook zetten we ons als echte Utrechtse kinderopvang in voor kinderen in Utrecht. Deze wandeling is daarom ook gratis beschikbaar voor iedereen die maar wilt, dus ook voor gezinnen die minder mogelijkheden hebben om op een uitje te gaan.

Interesse om je kind PO Marijntje of BSO Salto te laten ontdekken? Of benieuwd naar onze andere locaties? Kijk snel verder waar in Utrecht je ons kunt vinden!

 

Bekijk alle vestigingen

Meer informatie