Home > Onze visie > Visie van Emmi Pikler

Visie van Emmi Pikler

Ruimte krijgen om te groeien en te ontwikkelen in je eigen tempo. Volgens de pedagoog Emmi Pikler is het belangrijk om een kindje zelf te laten bepalen wanneer het klaar is voor een nieuwe stap. Dit geeft zelfvertrouwen om te leren en fouten te maken. Op kinderdagverblijf Avontuur hebben wij een babygroep die helemaal geïnspireerd door en gebaseerd is op deze visie van Emmi Pikler. Benieuwd hoe dat eruit ziet? Bekijk hier de pagina van KDV Avontuur.

 

 

 

Eigen tempo

Binnen de visie van Pikler kiest een kind zelf zijn momenten van ontwikkeling uit. Onze pedagogisch medewerkers observeren daarom goed waar je kindje behoefte aan heeft. Op deze manier volgen we het tempo van het kind. Als we zien dat een baby zich begint op te richten, dan zetten we iets in de buurt waar de baby zich aan op kan trekken. Wij zorgen ervoor dat de omgeving steeds goed aansluit bij de ontwikkeling van jouw kind! We gebruiken daarbij eenvoudig speelgoed van natuurlijke materialen. Dit is goed voor de ontwikkeling van de fantasie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld hout en touw, maar ook aan dagelijkse spulletjes zoals keukengerei en dingen uit de natuur! Hiermee geven we jouw baby voldoende verschillende ervaringen zoals: betasten, voelen, vastpakken, bekijken, in de mond stoppen, schudden, slaan, in of op elkaar zetten en schuiven. Speelgoed dat uit zichzelf niets doet, komt op deze manier tot leven in de handen of voeten van baby’s. Het levert jouw kind veel nieuwe inzichten op wanneer hij het speelgoed zelf vast heeft en beweegt en ontdekt wat hij er allemaal mee kan!

Met aandacht

We besteden veel aandacht aan de band tussen pedagogisch medewerker en de baby. Tijdens de momenten van verschonen en eten geven we je kindje uitgebreide, warme en volledige aandacht. Door deze intensieve contactmomenten voelen kinderen zich geborgen en veiliger. Helemaal gevoed door deze volledige aandacht kan jouw baby daarna weer op ontdekkingstocht. Het is daardoor ook makkelijker voor een baby om daarna zelfstandiger en tevreden te spelen!

 

Emmi Pikler

Emmi Pikler werd in 1902 geboren in Oostenrijk en maakte naam als vooruitstrevend kinderarts. Gesterkt door onderzoek en de ervaringen met haar eigen dochter ontdekte zij dat kinderen goed kunnen bepalen wat ze zelf nodig hebben. Belangrijke stappen in de ontwikkeling, zoals zitten, kruipen en lopen, hoeven niet door volwassenen versneld te worden. Een baby die nog niet kan zitten hoeft bijvoorbeeld nog niet in een zittende houding in een stoeltje. Pas als een kindje zelf laten merken dat ze een volgende stap in hun ontwikkeling willen nemen, kun je dit als volwassene volgen en helpen. Door een nauwe band te ontwikkelen met een kind is het steeds eenvoudiger te zien waar een kind is in de ontwikkeling en wat het aangeeft zelf nodig te hebben. Ook baby’s maken met geluidjes en mimiek al heel veel aan je duidelijk! Nauwe contactmomenten tussen verzorger en kind, het gebruik van eenvoudig speelgoed en aandacht voor de autonomie van een kind vormen de kern van haar visie.