Home > Peuteropvang Utrecht

Peuteropvang Utrecht

Bij een peuterspeelgroep of voorschool van Ludens in Utrecht kunnen kinderen tussen de 2 en 4 jaar één of meerdere ochtenden per week komen spelen. Samen met andere kinderen kunnen ze hier plezier maken en op ontdekking gaan in een uitdagende en fantasierijke omgeving. De kinderen kunnen rustig wennen aan het spelen met leeftijdsgenootjes en het deel uitmaken van een groep. Ook kunnen ze in deze kleine groep alvast oefenen met de routines van de basisschool. Spelenderwijs geven we extra aandacht aan taal- en rekenspelletjes. Bij onze peuteropvang kunnen kinderen op onderzoek uit gaan, grenzen leren verkennen en ervaren ze hoe het is om zelfstandig keuzes te maken.

Peuterspeelgroepen en voorscholen hebben ontzettend veel overeenkomsten. Bijna alle informatie op deze pagina is van toepassing op beide vormen van peuteropvang. Ben je op zoek naar meer specifieke informatie over onze voorscholen? Onderaan deze pagina kun je alles vinden over inschrijving en kosten.

Een ochtend vol plezier

Zowel binnen in de groepsruimte als buiten wordt de fantasie en nieuwsgierigheid van de kinderen geprikkeld en er kan naar hartenlust worden gespeeld. Om ’s morgens de overgang van thuis naar de peutergroep zo makkelijk mogelijk te maken starten we de dag rustig en mogen ouders nog even blijven om samen te lezen of te spelen. Vaak beginnen we met in de kring zitten en zingen we liedjes, doen we spelletjes die aansluiten bij het seizoen en lezen we de kinderen voor. Na de kring mogen de kinderen zelf spelen in de hoeken. We hebben een poppenhoek, een bouwhoek, een hoek met kussens waar de kinderen rustig in een boekje kunnen kijken of een verhaaltje kunnen luisteren en kasten vol spelmateriaal. Er wordt ook altijd een activiteit aangeboden die we samen met de hele groep doen. Spelen maakt hongerig dus daarna is er een rustmoment en eten we samen fruit en drinken we water.

Buiten spelen doen we zoveel mogelijk. Onze locaties hebben mooie, grote buitenruimtes. We hebben hier veel spelmateriaal, zoals fietsjes, karren, scheppen en stepjes. Ook stimuleren we de kinderen om de natuur te ontdekken en mogen ze spelen met water, zand, takjes, bladeren en stenen.

Waardevolle leermomenten

Onze pedagogisch medewerkers volgen de ontwikkeling van de kinderen en doen dit door goed naar ze te kijken en te luisteren. Zij laten met hun spel en gedrag heel veel zien waar we op voort kunnen borduren. Doordat peuters stapje voor stapje steeds meer op andere kinderen gericht zijn, kunnen ze tijdens het spelen ervaring opdoen met allerlei nieuwe sociale vaardigheden. Om de beurt spelen met een mooie brandweerauto, samen ontdekken hoe je van zand en water modder maakt, en hoe reageer je als een leeftijdsgenootje je bouwwerk kapot maakt? Dit zijn voorbeelden van waardevolle leermomenten die vanzelf ontstaan, de pedagogisch medewerkers begeleiden de kinderen waar nodig en geven ze de ruimte om het zelf te ervaren en hier mee te oefenen.

Goede voorbereiding op de basisschool

Spelend de wereld ontdekken is dé manier voor peuters om zich nu alvast stapje voor stapje voor te bereiden op de kleuterklas straks. Door samen te spelen met verschillende kinderen leert jouw peuter hoe het er in een groep aan toe gaat. We geven alle kinderen volop de ruimte om dit zelf te ontdekken. Ook stimuleren we de kinderen om veel zelf te doen. Je eigen jas aantrekken en dichtmaken, zelf een ruzie oplossen, kiezen waarmee je gaat spelen, allemaal voorbeelden van wat jouw peuter zelf wil én kan doen! In de peuterspeelgroepen is extra aandacht en ruimte voor taal- en rekenspelletjes, voorlezen, zingen, luisteren, tekenen, bewegen en samenspel. Wij zorgen voor een fijne en veilige manier om straks vol zelfvertrouwen de overstap naar de basisschool te maken!

Voorschool – een extra steuntje in de rug

De voorschoolse opvang is voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar en geeft, net als de peuterspeelgroepen, voorbereiding op de basisschool. In deze groepen zijn onze medewerkers gespecialiseerd in het ondersteunen van peuters die thuis de Nederlandse taal niet of weinig spreken. Het is belangrijk dat alle kinderen al vroeg beginnen met leren en ontdekken. Via het consultatiebureau krijgen deze peuters een verwijzing (indicatie) naar een peuteropvang met voorschoolse educatie mogelijkheid.

Meer weten over de Spelenderwijs-voorscholen in Utrecht? Kijk dan hier. Ludens heeft 21 locaties waar voorschoolse educatie wordt gegeven, dus er is er altijd wel eentje in de buurt!

Kosten van de voorschool

Ieder gezin is anders en daarom zijn de kosten voor de voorschool ook voor iedereen anders. Alle kinderen (met en zonder indicatie) zijn welkom op onze voorscholen. Kinderen met een indicatie komen 1o (na de zomer 16) uur naar de peuterschool. Kinderen zonder verwijzing kunnen sowieso 5 uur naar de voorschool komen en hebben de mogelijkheid om deze uren aan te vullen tot 10 (16) uur. Werkende of studerende ouders krijgen een deel van de kosten vergoed via de kinderopvangtoeslag. Ook is het mogelijk dat de Gemeente Utrecht een deel van de kosten op zich neemt. Bekijk het filmpje voor meer uitleg hierover. Onze collega’s vertellen jullie graag meer over de verschillende mogelijkheden en opties voor jullie peuter! Zij zijn te bereiken via het  telefoonnummer  030 – 820 14 60 of via e-mail: planning@spelenderwijsutrecht.nl