Home > Nieuws en activiteiten > 5x gezellige en gratis Utrechtse winteractiviteiten

activiteitenbuitenontdekken

5x gezellige en gratis Utrechtse winteractiviteiten

It IS the most wonderful time of the year! Maar door alle feesten voor veel mensen ook een dure en daardoor extra stressvolle tijd. Ludens denkt met jullie mee en weet dat er tijdens de feestdagen ook veel leuke gratis activiteiten zijn voor kinderen in Utrecht! Hieronder zetten wij de mooiste tips voor jullie op een rij. 

Trajectum Lumen

Zo zag je Utrecht nog nooit! Zodra het donker wordt verschijnen op verschillende plekken in Utrecht lichtkunstwerken. Met Trajectum Lumen ontdek je de geschiedenis van de stad, haar bewoners, gebouwen of aparte stukjes op een nieuwe manier. Je kunt een gids huren, maar je kunt ook zelf een wandeling uitstippelen. Met behulp van deze kaart bepaal je zelf waar jij met de kinderen langs loopt! Je komt tijdens je wandeling misschien ook wel lichtkunst tegen van Kleur de Stad. Gevels van een aantal panden worden gekleurd met door Utrechters bedachte tekeningen.

Kerststallen 

In december ontstaan er meerdere verborgen kerststallen in de stad. Ontdek bijvoorbeeld de kerststal van het Catharijneconvent. Hierin kun je meer dan 600 (!) figuurtjes zien tussen echte Utrechtse klassiekers zoals de Domtoren en de Winkel van Sinkel. Meer zin in kou op je wangen en het gevoel van een ‘echte’ kerststal? Bezoek dan op zaterdag 24 december van 17.00 tot 19.00 uur de levende kerststal in het Griftpark. Op Griftsteede komen al je zintuigen aan bod. Je hoort kerstkoren, je proeft choco of glühwein, voelt de dieren, ziet baby Jezus en een poppentheater en ruikt de stal.  

Zonnen en Sterren wandeling 

Zin in lekker bewegen tijdens de winterdagen? Doe dan onze gratis kinderwandeling! Ga samen op zoek naar zonnen en sterren in Utrecht Oost. Ontdek geheime tuinen, aai een enorme hond en loop over een verlaten treinspoor. Mèt originele kinderopdrachten en weetjes! Ludens vindt het belangrijk dat kinderen buiten kunnen bewegen én dat alle kinderen van deze wandeling kunnen genieten. De wandeling is bovendien toegankelijk voor buggy’s, kinderwagens en rolstoelen. Download gratis deze wandeling, trek een warme jas aan en geniet! 

Speurtocht 

Bij Fort De Gagel geniet het hele gezin van de fijne kerstsfeer met kerstbomen, vuurkorven en lichtjes. Kinderen kunnen een gratis speurtocht doen! Download deze via deze link.  

Schaatsen 

Als het koud genoeg is zijn er in Utrecht genoeg plekken om te schaatsen. Gratis schaatsen kan op natuurijs (mits dik genoeg), zoals bijvoorbeeld op de singel, de Vaartsche Rijn, in het Maximapark, bij de Molenpolder of in het Wilhelminapark. Hou ook vooral particuliere initiatieven in de gaten. Zo worden pleinen af en toe ook onder water gezet, zoals het Schimmelplein.  

We wensen iedereen veel winterpret toe! Zin om even de natuur in te gaan? Met deze tips zit je zo in de Utrechtse natuur!

Gerelateerde artikelen