Home > Nieuws en activiteiten > 5 x spelen in een bijzondere wijkspeeltuin

activiteitenontdekkensamen

5 x spelen in een bijzondere wijkspeeltuin

Een schommel, een wipkip en een glijbaan: iedereen heeft wel zo’n soort speeltuin om de hoek. Leuk om even heen te gaan, maar wist je dat je waarschijnlijk ook in de buurt woont van een bijzonder wijkspeeltuin? Deze speeltuinen liggen verspreid door heel Utrecht en zijn ontmoetingsplekken voor jong en oud. In deze speeltuinen kun je bijvoorbeeld meedoen met superleuke gratis kinderactiviteiten of wordt spelen met natuur en natuurlijke materialen gestimuleerd. Veel van deze speeltuinen liggen verstopt in de wijken. Gelukkig kent Ludens de stad als geen ander en zet de leukste wijkspeeltuinen voor je op een rij! 

 

 

Bankaplein 

Deze speeltuin vormt al 90 jaar het hart van Lombok. Het is een multiculturele en inclusieve speeltuin. Iedereen is welkom en samen spelen wordt gestimuleerd. Kinderen kunnen zich uitleven op het podium, bij de modderkeuken of op het freerunning parcours. Ook worden er veel gratis kinderactiviteiten georganiseerd.  Net als de locaties van Ludens is speeltuin Bankaplein onderdeel van de Vreedzame Wijk. Dit betekent dat er op een positieve manier met elkaar wordt omgaan, complimenten worden gegeven en conflicten samen worden opgelost.  

Speeltuin de Boog 

Deze groene wijkspeeltuin ligt verborgen in Dichterswijk en is leuk voor grote en kleine kinderen.  Er is onder meer een grote zandbak, veel klimtoestellen en in de zomer een fijn zwembad. Kinderen en ouders zijn welkom om te spelen en te ontmoeten. Er is altijd iets te doen! Zo kan iedereen meehelpen met het onderhoud van de wijktuin of meedoen met één van de gave gratis activiteiten die binnen en buiten worden georganiseerd. Zelf altijd al een activiteit willen organiseren? Dat kan ook! Verder kun je er biologische groentepakketten uit Amelisweerd afhalen. Ook wijkspeeltuin De Boog is een Vreedzame speeltuin.  

Natuurspeeltuin De Hoef 

Vlakbij de Daphne Schippersbrug ligt natuurspeeltuin De Hoef. Leidsche Rijners kennen deze plek allang, maar verstopt tussen de nieuwbouwhuizen is deze speeltuin voor veel Utrechters een onontdekte parel! Bij het ontwerp van deze speeltuin was samen spelen het uitgangspunt. Daarom is de speeltuin ook toegankelijk voor kinderen met een beperking, zodat echt iedereen kan genieten van fijn buiten spelen!  Volwassen kunnen zitten op de bankjes, het terras of op één van de vele grasheuveltjes. Hierop heb je uitzicht over de skelterbaan, de trampolines, de zandbak met de natuurstenen en waterpompen. Ook is er een tuin vol kruiden en bloemen waar kinderen doorheen mogen lopen of kunnen helpen met het onderhoud. 

Speeltuin de Speelboom  

Ben je opgegroeid in de Bloemenbuurt? Grote kans dat je dan wel eens bent wezen spelen in de Speelboom. Deze wijkspeeltuin is een begrip in de wijk en een belangrijke ontmoetingsplaats voor omwonenden. Ook hier kunnen kinderen lekker spelen en worden er activiteiten georganiseerd, zoals rommelmarkten en muziekmiddagen. De Speelboom maakt onderdeel uit van de Vreedzame wijk, dus ook hier staan plezier, creativiteit, veilig spelen en sociale vaardigheden centraal.  

De Torteltuin 

Aan de Vogelenbuurt grenst wijkspeeltuin De Torteltuin. Deze speeltuin is gebouwd op de plek van een parkeerplaats en speciaal bedoeld voor kinderen tot 7 jaar. Het speelgoed is ook speciaal aangepast op deze leeftijdsgroepen, zodat kinderen zich eindeloos kunnen vermaken en worden uitgedaagd om te ontdekken. Er is ook een speciale babyhoek. De Torteltuin is kleinschalig, veilig en overzichtelijk en heeft zelfs de prijs ‘Beste speeltuin van Midden-Nederland’ gewonnen! Bezoekers betalen een kleine bijdrage om te kunnen spelen; de Torteltuin kost €1,- per persoon. 

Ben je juist even klaar met de stad en heb je zin om de natuur in te gaan? Kijk hier hoe je binnen een half uur in de Utrechtse natuur zit! 

Gerelateerde artikelen