Home > Nieuws en activiteiten > Pedagogiek toegelicht: Bij mij thuis

pedagogiek-toegelicht

Pedagogiek toegelicht: Bij mij thuis

Als we het hebben over ‘bij mij thuis’ kan dit voor iedereen iets anders betekenen.  
In de Kinderboekenweek, dit jaar van 4 t/m 15 oktober, wordt er aandacht besteedt aan dit thema. Dit thema herinnert ons eraan dat thuis voor iedereen iets anders kan betekenen. Thuis kan in veel verschillende vormen bestaan! Of het nu een landelijk huis met een tuin is, een appartement in een drukke stad, een woonboot op het water of zelfs een plek waar je je veilig voelt bij opa en oma. Thuis kan overal zijn waar je je geborgen voelt! Onze pedagogen Lucinda en Elise vertellen je hieronder meer. 

Thuis zijn, je thuis voelen, thuis komen; het is een prachtig onderwerp om je in te verdiepen. Bijvoorbeeld met een boek. Kinderen zijn vaak dol op verhalen. Of het nu gaat om sprookjes, avonturenverhalen of prentenboeken; ze zuigen de magie van verhalen vaak op als een spons. Toch zijn boeken veel meer dan alleen verhalen en fijne (voor)leesmomenten met kinderen. Ze kunnen je een kijkje geven in een andere cultuur, wereld of manier van leven. Ze bieden een mooie kans om met kinderen te praten over verschillen en overeenkomsten in de wereld om hen heen. Door samen boeken te lezen of een boek voor te lezen, kunnen we kinderen helpen begrijpen dat de diversiteit van ‘thuis’ iets heel moois kan zijn. Het kan hun blik enorm verbreden!
Wil je bij jou thuis ook een aantal boeken hebben om samen te lezen of voor te lezen? Hieronder delen we een aantal titels met je! Je kunt ze aanschaffen, maar uiteraard ook lenen bij de bibliotheek.  

  • ‘Kiekeboe huis’ van Ingela P. Arrhenius (tot 2 jaar) 
  • ‘Mijn huisje’ van Liesbet Slegers (vanaf 1 jaar) 
  • ‘Het huis van Fien en Milo’ van Pauline Oud (vanaf 2 jaar) 
  • ‘Het muizenhuis’ van Karina Schaapman (vanaf 2 jaar) 
  • ‘Allemaal gezinnen’ van Felicity Brooks (vanaf 4 jaar) 
  • ‘Mijn huis is jouw huis’ van Yvonne Agterberg (vanaf 4 jaar) 
  • ‘Bij mij thuis’ van Somia Bakali (vanaf 4 jaar)  
  • ‘Nasim en Natalie’ van Pieter Feller en Najiba Abdellaoui (vanaf 6 jaar) 
  • ‘Ravi en de laatste magie’ van Sanne Roosenboom (vanaf 9 jaar) 
  • ‘Groetjes uit Zeerijp’ van Lysette van Geel (vanaf 9 jaar) 

Wil je na het lezen van een boek graag met je kind in gesprek gaan over wat ‘thuis’ voor hen betekent? Je kunt dan vragen stellen als: 

  • Wat vind je fijn aan thuis? 
  • Kun je je voorstellen hoe het zou zijn om in een ander huis te wonen? 
  • Bij wie of waar voel jij je het meest ‘thuis’? 

Het gesprek kan een prachtige manier zijn om de horizon van kinderen te verbreden. Ga je liever actief aan de slag? Dat kan natuurlijk ook! Samen een rondje lopen door de wijk en verwonder je over de verschillende huizen en manieren van wonen. Ook kun je aan de slag met muziek. Wist je bijvoorbeeld dat er ieder jaar rond de Kinderboekenweek een nummer over het thema wordt gemaakt door Kinderen voor Kinderen? Zoek hem vooral eens op en luister naar de tekst. Waar zingen ze over in het lied? En hoe gaat dat bij ons thuis? Kun je niet stil blijven staan? Beweeg dan vooral lekker mee! Laten we dan ook tijdens deze Kinderboekenweek samen op ontdekking gaan en ‘thuis’ ontdekken in alle verschillende vormen.

Wist je dat we op heel veel locaties aandacht besteden aan de Kinderboekenweek? Ben je benieuwd naar welke activiteit jouw kind aangeboden krijgt, vraag er vooral naar aan de pedagogisch medewerker! Leuk om te weten: in de bibliotheek zijn er vaak allerlei activiteiten te doen in de Kinderboekenweek. Een speurtocht door de bieb, theatervoorstellingen of verschillende voorleesmomenten; kijk vooral eens op de website van jouw bibliotheek in de buurt om te zien wat er te doen is!
We wensen je een hele fijne Kinderboekenweek en vooral veel leesplezier! 

Wil je meer inspiratie op doen over voorlezen? Lees dan ook eens de blogs over interactief voorlezen of de blog over waarom voorlezen belangrijk en fijn is.  

Gerelateerde artikelen