Home > Nieuws en activiteiten > Pedagogiek toegelicht: Hoe viezer, hoe beter!

pedagogiek-toegelicht

Pedagogiek toegelicht: Hoe viezer, hoe beter!

Donderdag 29 juni is het weer zo ver; Het is Modderdag! De ideale dag om helemaal vies te worden. Niemand roept: ‘Pas op, je broek wordt vies!’ of  ‘Kijk je uit dat je schoenen niet onder de modder komen te zitten!’. Nee, op Modderdag geldt: hoe viezer, hoe beter!

Modderdag is dé dag waarop we in de kinderopvang extra aandacht besteden aan het spelen met modder, water en zand. Het is voor kinderen de perfecte dag om volop de natuur te beleven en de zintuigen te prikkelen. Onze pedagogen Lucinda en Sophie nemen je mee in het hoe en waarom van Modderdag!

 

Modder, zand en water zijn ideale materialen voor kinderen om mee te spelen. Het voelen, ruiken en misschien zelfs wel een beetje proeven staan centraal. Het mooie van deze materialen is dat er van tevoren niet vast staat wat je er mee moet doen. Het prikkelt een kind om zelf te bedenken en te ervaren wat er allemaal mogelijk is. Er is dan ook geen goed of fout. Daarmee stimuleert het de fantasie en creativiteit van kinderen en werkt het bevorderlijk voor het zelfvertrouwen.

Maar is dat wel gezond? Dat spelen met modder? Wij hebben het uitgezocht en wat blijkt? Het spelen in de modder is juist goed om je afweersysteem sterker te laten worden!

Wist je bijvoorbeeld dat kinderen die opgroeien op een boerderij minder vaak astma ontwikkelen en minder vaak last hebben van allergieën? Hetzelfde geldt voor kinderen die opgroeien in een huis met huisdieren. Aan de slag dus!

Wij hebben een aantal ideeën voor je onder elkaar gezet.

  • Meng aarde/zand met water. Kinderen kunnen er aan voelen met hun handen of er doorheen lopen. Dit kan met schoenen aan of juist met de blote voeten. Een kind ervaart hierdoor verschillende soorten ondergrond. Welke voelt fijn en welke niet?
  • Liggen er plassen buiten omdat het heeft geregend? Een grote plas nodigt uit om met een lepel of tak in te roeren en moddersoep van te maken. Ook zonder een regenbui kun je zelf een plas maken. Gebruik hiervoor een gieter of de tuinslang om deze plas water te maken in de tuin of de zandbak. Plezier gegarandeerd!
  • Denk eens out-of-the-box. Een emmer water, wat aarde en een stel grote kwasten kunnen een kind aanzetten tot iets nieuws; schilderen! Op de stoep, de schutting of de buitenmuur, welke vormen kun jij verzinnen?
  • Modderdag kun je ook goed inzetten om de fantasie te prikkelen. Wat dacht je van een modderkeuken? Met een aantal (oude) keukenspullen, zoals pannen, lepels, borden, een taartvorm en wat modder, zand en water kun je aan de slag. Wie bakt er de beste moddertaart?
  • Regent het? Geen probleem! Trek je regenpak en laarzen aan en ontdek met elkaar wat er dan in de natuur gebeurt. Hoe voelt de aarde aan je handen als de regen met bakken uit de hemel komt? En waar ontstaan de beste plassen?

Kortom, vies worden is gezond! En spelen met materialen in de natuur, nodigt kinderen uit om de wereld op nieuwe manieren te onderzoeken en ontdekken. Wat ga jij doen op Modderdag?

Meer weten over letterlijk en figuurlijk vies worden? Lees dan onze Groeimeter blog of deze blog over modderdag!

Gerelateerde artikelen