Home > Nieuws en activiteiten > 5 tips voor tijdens de herfst!

activiteitenbuitenontdekken

5 tips voor tijdens de herfst!

Het is herfst! Een heerlijk seizoen om buiten en binnen te spelen! Deze blog staat daarom boordevol toffe tips en inspiratie voor jonge en oudere kinderen. Dus warme sjaal om, laarzen aan en lekker naar buiten! Maar eerst even de onderstaande blog met tips lezen. ☕

Wist je dat we nog meer inspiratie hebben? Kijk bijvoorbeeld bij inspiratiethema’s De 4 elementen of Puur Natuur of lees hier over de leukste natuurgebieden in en rondom Utrecht!

Bladerbad

Vragen die je kunt stellen aan kinderen

Hoe kunnen we een hele grote hoop van bladeren maken?

Als je in een hoop bladeren valt, val je dan zacht?

Hoeveel bladeren zitten er in zo’n hoop?

Achtergrondinformatie

Het is voor de allerkleinsten al heerlijk om in een blad met bladeren te liggen, maar grotere kinderen vinden het ook leuk! Hark, veeg of blaas een boel bladeren bij elkaar en ga er lekker in liggen!Of maak twee grote hopen voor een echt bladerengevecht!

Wat heb je nodig?

  • bladeren
  • bezem
  • bladblazer of hark.

Spelen met de regen

Vragen die je kunt stellen aan kinderen

Kun je spelen in de regen? Wat heb je daarvoor nodig?

Maakt de regen geluid?

Kun je het water omhoog laten komen als je in een plas springt?

Is regen belangrijk voor ons?

Zijn er verschillende soorten regen?

Achtergrondinformatie

Bij het eerste spatje regen is het niet nodig om meteen naar binnen te gaan. Integendeel! Kinderen vinden het heerlijk om in de regen te spelen en er is veel te ontdekken.

Bootje varen: Neem een (zelfgemaakt) bootje mee wanneer je met de kinderen naar buiten gaat, gaat wandelen en ontdek of het bootje blijft drijven in de plassen regen die je tegenkomt!

Regentikkertje: Kies eerst uit wie de tikker is. Ben je met veel kinderen? Dan kun je ook twee tikkers kiezen om het éxtra moeilijk te maken. Spelregels: Iedereen die nog niet getikt is, mag níet in de plassen staan. Sta je wel in een plas dan moet je daar ook in blijven staan. Iedereen die getikt is, moet ook in een plas gaan staan. Maar let op, er mag maar één iemand per plas staan. Je komt weer vrij als iemand die nog niet getikt is, een rondje rent om ‘jouw’ regenplas. Staat iedereen in een plas? Dan heeft de tikker gewonnen! Wissel regelmatig van tikker, bijvoorbeeld na een paar minuten. Veel plezier!

Stampen in (gekleurde) plassen: Stop een paar druppels eetbare kleurvloeistof in de plassen en kijk wat er gebeurt!

Regenmuziek maken: Leg een paar pannen op zijn kop neer op een plek waar het lekker regent en kijk / hoor of de regen muziek maakt!

Maak een regenmeter: Dit heb je nodig: – een plastic fles – kiezelstenen – watervaste stift – lineaal. Knip een plastic fles doormidden. Maak daarvoor eerst een gat in de fles, van daaruit kun je knippen. Doe een laag kiezelstenen van ongeveer vijf centimeter in de fles. Dit zorgt ervoor dat de fles niet omwaait. Zet het bovenste gedeelte van de fles ondersteboven in het onderste gedeelte. Vul de regenmeter met water tot net boven de kiezelstenen. Met een watervaste stift zet je een streep ter hoogte van de waterspiegel. Zet de regenmeter buiten op een open plek. Kijk een paar dagen achter elkaar op hetzelfde tijdstip naar je regenmeter. Is het water gestegen? Zet dan een nieuwe streep op de fles. Meet nu met een liniaal de afstand tussen de twee strepen. Hoeveel millimeter regen is er gevallen?

Kinderspeurtocht door Utrecht

Doe de sfeervolste speurtocht van Utrecht! Met deze gratis kinderwandeling ontdek je samen met je kind de binnenstad. Kun jij 7 Utrechtse dingen vinden?   

Ontdek bekende èn geheime plekken, terwijl je zoekt naar 7 typisch Utrechtse dingen. Deze Sintermaarten speurtocht is gemaakt in samenwerking met de Utrechtse illustrator Jochem Coenen. Leuk voor een kinderfeestje, een herfstactiviteit of gewoon zomaar. Je kunt ‘m nu hier gratis downloaden!    

Kabouterhuisjes/Speurtocht

Vragen die je kunt stellen aan kinderen

Wat is een kabouter?

Heb je weleens een kabouter gezien?

Waar leeft een kabouter?

Achtergrondinformatie

Kabouters komen voor in veel sprookjes en volksverhalen over de hele wereld, en kinderen vinden ze geweldig. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld met oudere kinderen kabouterhuisjes te zagen en timmeren op een boom voor jongere kinderen in de buurt? Zelf kabouters knutselen van vilt, pijpenragers en kralen kan ook. Je kunt de kabouters ook verstoppen, en samen met de kinderen een speurtocht doen. Kabouterverhalen (voor)lezen is ook knus en gezellig! Het verhaal ‘Tomte Tummetot’ van Astrid Lindgren, ‘De Kabouter’ van Rien Poortvliet of bijvoorbeeld het gedicht ‘Wat kabouters doen’ (te vinden op het internet).

Wat heb je nodig?

  • kralen (groot)
  • pijpenragers
  • vilt (let op: voor vilt van wol zoek op wolvilt)
  • hout
  • figuurzaag
  • spijkers
  • verf

Kronen en maskers van bladeren

Vragen die je kunt stellen aan kinderen

Hoe blijven de bladeren vastzitten?

Hoe voel je je als je je kroon of je masker opzet?

Achtergrondinformatie

Kroon de kinderen tot heuse herfstkoning(in) met een mooie kroon van bladeren! Of maak samen zo’n prachtig herfstmasker. Maken van de kroon doe je bijvoorbeeld zo: Knip een smalle reep uit het vilt en maak in de uiteinden gaatjes om je elastiek aan te bevestigen. Lijm de bladeren op de reep vilt vast. Doe een drupje lijm op het gaatje van de kraal en rijg er snel een veertje plus het steeltje van een blad door.

Wat heb je nodig?

-Stukje stevig vilt (of karton)

-Elastiekkoord

-Lijmpistool met vulling

-Bladeren (gedroogde)

-Veertjes of andere materialen om te versieren

-Houten kralen

-Gaatjes tang of perforator

Voor de maskers: Je kunt alvast voorgemaakte maskers kopen voor de ondergrond. Bijvoorbeeld van Creotime.

Gerelateerde artikelen