Home > Nieuws en activiteiten > Inspiratiethema Hergebruik

activiteitencreatiefontwikkeling

Inspiratiethema Hergebruik

Hergebruiken en scheiden van afval is belangrijk, maar ook heel leuk! Kinderen kunnen hier veel over en van leren. Hoe gebruik je iets opnieuw? Hoe maak je iets anders? Welke materialen zijn er eigenlijk en wat helpt mee aan duurzaam leven? De kinderen ontdekken het allemaal met deze inspiratiebox!

Wat voor lekkere dingen kun je maken van oud brood of appelschillen? Of maak iets gaafs van plastic flessen! Wist je dat je muziek kunt maken met overgebleven dopjes? En dat je afval kunt gebruiken om de natuur een handje te helpen? Op onze locaties kunnen de kinderen op zoek naar de antwoorden op deze en meer vragen.

Thuis meedoen? Hieronder staan een aantal ideeën!

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk andere inspiratiethema’s zoals  Fantasie, Samen gezond, en KLEUREN 

Bliklantaarntjes

Deze bliklantaarntjes maken het extra gezellig in de donkere wintermaanden!

Teken een patroon op het blik. Klem het blik ergens tussen zodat het niet verschuift terwijl je de gaten maakt. Sla met een hamer en een spijker (of nog beter een priem) gaten in het blik. Maak ook twee gaten bovenin het blik om het ijzerdraad doorheen te halen zodat je de lantaarn op kunt hangen. Haal ijzerdraad door de gaten bovenin, doe er een waxinelichtje in en geniet van de gezelligheid.

Tip: Let wel goed op dat het blik heet wordt door het waxinelichtje en laat het dus eerst afkoelen voordat je het aanraakt.

Wat heb je nodig?
– Blikken
– Hamer
– Spijker of priem
– IJzerdraad

Natuurlijke tie-dye

Hoe leuk is dat, met afval je textiel verven en het wordt nog mooi ook! Je kunt met verschillende voedingsmiddelen saaie kledingstukken, canvas tasjes of oude theedoeken een leuk kleurtje geven. Denk aan rode kool, bieten, kurkuma, walnootschillen, spinazie, avocado en ui. Zo geven avocadopitten en schillen een roze kleur en uienschillen en warm bruine/oranje kleur. Kijk op www.coda-apeldoorn.nl (zoek op tie-dye) voor het stappenplan.

Tip: de verf pakt het beste op natuurlijke stoffen als katoen en linnen met een lichte kleur (bijvoorbeeld wit of beige).

Wat heb je nodig?
– Een hoge pan (bijvoorbeeld een stamppot- of soeppan)
– Water
– Natuurazijn
– Een zeef
– Een maatbeker
– Textiel naar wens: kleding kan, maar bijvoorbeeld ook keukentextiel
– Afvalmateriaal naar wens

Mini moespak

Een moestuin is een leuke manier om kinderen te leren over waar hun voedsel vandaan komt. Ze leren met de natuur omgaan, zien hoe een zaadje veranderd in een plantje, hoe je voor dit plantje moet zorgen en de oogst is een lekkere beloning. Met deze mini moespak kunt je mooi klein beginnen.

Neem een melkpak en snijd een zijkant eruit. De randjes kun je afplakken met washi-tape. Vul het pak met aarde en zaai de zaadjes. Dan nog wat zon, water, liefde en geduld en het komt helemaal goed!

Wat heb je nodig?
– Melkpak
– Washi-tape
– Schaar of snijmes
– Aarde
– Zaadjes van bijvoorbeeld tuinkers

Op zoek naar meer inspiratie? Bekijk andere inspiratiethema’s zoals  SJOUWEN EN BOUWENRAAR MAAR WAAR, en KLEUREN 

 

Gerelateerde artikelen